“Pek Muhterem Paşam, nihayet Kıbrıs’a gidebilme imkânı buldum. İnandığım bir dava uğruna fiilen hizmet etmek fırsatı bana verildiği için müteşekkirim. Anavatana tamamen inanan ve bütün gençliği halkı bu inanca sürükleyen bir kimse olarak Kıbrıs davasını yalnız başımıza halledemeyeceğimizi; Anavatanın pek yakın bir gelecekte yardımımıza gelmediği takdirde hepimizin de mahvolacağını biliyorum. Bölgede Kıbrıs Türk gençliği nöbettedir. Lütfen ve merhameten bu bölgeye komando birlikleri göndermenizi rica ederim. Kıbrıs Türk’ü, son boykotlar ve tevkifler dolayısıyla ve Rumların ithal ettikleri malzeme ve personel karşısında takatlerinin sonuna gelmişlerdir. Mücadele birkaç ay daha bu şartlarla uzatıldığı takdirde çöküntü başlayacaktır. Türk milletine yeni bir zafer kazandıracağınıza eminiz. Hürmetle ellerinizden öper, başarılar dilerim Paşam. Saygılarımla''Rauf Denktaş'ın İnönü'ye 1964'te yazdığı bu mektuba göre Kıbrıs Sorunu'yla ilgili olarak aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?A)Kıbrıs, Türkiye'den yardım istemektedir.B) Kıbrıs halkı düşmana karşı direnmektedir.C) Kıbrıs Rumları dışardan desteklenmektedir.D) Kıbrıs Türkleri Rumların baskısı altındadır.E) Türkiye Kıbrıs’ı ilhak etmeyi amaçlamaktadır.

Soru:

T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük · 2024-01-15 00:20:53

“Pek Muhterem Paşam, nihayet Kıbrıs’a gidebilme imkânı buldum. İnandığım bir dava uğruna fiilen hizmet etmek fırsatı bana verildiği için müteşekkirim. Anavatana tamamen inanan ve bütün gençliği halkı bu inanca sürükleyen bir kimse olarak Kıbrıs davasını yalnız başımıza halledemeyeceğimizi; Anavatanın pek yakın bir gelecekte yardımımıza gelmediği takdirde hepimizin de mahvolacağını biliyorum. Bölgede Kıbrıs Türk gençliği nöbettedir. Lütfen ve merhameten bu bölgeye komando birlikleri göndermenizi rica ederim. Kıbrıs Türk’ü, son boykotlar ve tevkifler dolayısıyla ve Rumların ithal ettikleri malzeme ve personel karşısında takatlerinin sonuna gelmişlerdir. Mücadele birkaç ay daha bu şartlarla uzatıldığı takdirde çöküntü başlayacaktır. Türk milletine yeni bir zafer kazandıracağınıza eminiz. Hürmetle ellerinizden öper, başarılar dilerim Paşam. Saygılarımla''

Rauf Denktaş'ın İnönü'ye 1964'te yazdığı bu mektuba göre Kıbrıs Sorunu'yla ilgili olarak aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?


A)Kıbrıs, Türkiye'den yardım istemektedir.
B) Kıbrıs halkı düşmana karşı direnmektedir.
C) Kıbrıs Rumları dışardan desteklenmektedir.
D) Kıbrıs Türkleri Rumların baskısı altındadır.
E) Türkiye Kıbrıs’ı ilhak etmeyi amaçlamaktadır.

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 00:21:50
  1. Kıbrıs Türk halkı, Rumların baskısı altındadır ve mücadele edebilmek için Türkiye'den yardım istemektedir.
  2. Kıbrıs Rumları ise, Yunanistan ve diğer ülkelerden destek almaktadır.
  3. Rauf Denktaş, Kıbrıs Türk halkının son boykotlar ve tevkifler dolayısıyla ve Rumların ithal ettikleri malzeme ve personel karşısında takatlerinin sonuna geldiğini belirtmektedir.
  4. Eğer Türkiye yakın bir gelecekte Kıbrıs Türk halkına yardım etmezse, Kıbrıs Türk halkı mahvolacaktır.
  5. Türkiye, Kıbrıs'ı ilhak ederek ele geçirmek istememektedir.

Cevap: E) Türkiye Kıbrıs’ı ilhak etmeyi amaçlamaktadır.