Tertullian,  "Akıl almaz olduğu için inanıyorum."  der. Ona göre inanma ve insanın kendi başına bilmesi birbirine karşıt olan şeylerdir. Çünkü inanma, insan aklının Tanrı önünde alçakgönüllü olması, kibrini kırmasıdır. Gnostiklerin istediği gibi Tanrı'nın, insanın içine doğrudan doğruya doğmasını, bir ışık olarak parlamasını beklemek ve Tanrı'nın sınırlarına ulaşmaya kalkışmak insan aklının saygısızlığı ve küstahlığıdır. Bu parçaya göre aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılabilir?A)Tanrı kavranamayacağı için inanmak anlamsızdır.B) İnanç esaslarına olduğu gibi inanılmalı, akılla kanıtlamaya çalışılmamalıdır.C) Her şey insanın kendi içine doğabilir.D) Tanrı ancak felsefe yaparak kavranabilir.E) İnanma ve bilmenin savaşı Tanrı'yı kavramamızı sağlar.

Soru:

Felsefe · 2024-01-15 00:20:58

Tertullian,  "Akıl almaz olduğu için inanıyorum."  der. Ona göre inanma ve insanın kendi başına bilmesi birbirine karşıt olan şeylerdir. Çünkü inanma, insan aklının Tanrı önünde alçakgönüllü olması, kibrini kırmasıdır. Gnostiklerin istediği gibi Tanrı'nın, insanın içine doğrudan doğruya doğmasını, bir ışık olarak parlamasını beklemek ve Tanrı'nın sınırlarına ulaşmaya kalkışmak insan aklının saygısızlığı ve küstahlığıdır. 

Bu parçaya göre aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılabilir?


A)Tanrı kavranamayacağı için inanmak anlamsızdır.
B) İnanç esaslarına olduğu gibi inanılmalı, akılla kanıtlamaya çalışılmamalıdır.
C) Her şey insanın kendi içine doğabilir.
D) Tanrı ancak felsefe yaparak kavranabilir.
E) İnanma ve bilmenin savaşı Tanrı'yı kavramamızı sağlar.

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 00:36:37

1. Adım: Tertullian'ın Sözünü Anlama

  • Tertullian, "Akıl almaz olduğu için inanıyorum." der. Bu, Tertullian'ın inanmanın, insan aklının Tanrı önünde alçakgönüllü olması ve kibrini kırması olduğunu düşündüğünü gösterir.

2. Adım: Gnostiklerin İstediğini Anlama

  • Gnostikler, Tanrı'nın insanın içine doğrudan doğruya doğmasını ve bir ışık olarak parlamasını beklemek ve Tanrı'nın sınırlarına ulaşmaya kalkışmak istiyorlardı.

3. Adım: Tertullian'ın Gnostiklere Verdiği Cevabı Anlama

  • Tertullian, Gnostiklerin isteğinin insan aklının saygısızlığı ve küstahlığı olduğunu düşünüyordu.

4. Adım: Soruyu Anlama

  • Soru, parçaya göre hangi yargıya ulaşılabileceğini soruyor.

5. Adım: Cevap Seçeneklerini İnceleme

  • A) Tanrı kavranamaz olduğu için inanmak anlamsızdır.

    • Bu cevap seçeneği doğru değil çünkü Tertullian, inanmanın insan aklının Tanrı önünde alçakgönüllü olması olduğunu düşünüyor.
  • B) İnanç esaslarına olduğu gibi inanılmalı, akılla kanıtlamaya çalışılmamalıdır. Bu cevap seçeneği doğru çünkü Tertullian, Gnostiklerin isteğinin insan aklının saygısızlığı ve küstahlığı olduğunu düşünüyor.

  • C) Her şey insanın kendi içine doğabilir.

    • Bu cevap seçeneği doğru değil çünkü Tertullian, Gnostiklerin isteğinin insan aklının saygısızlığı ve küstahlığı olduğunu düşünüyor.
  • D) Tanrı ancak felsefe yaparak kavranabilir.

    • Bu cevap seçeneği doğru değil çünkü Tertullian, inanmanın insan aklının Tanrı önünde alçakgönüllü olması olduğunu düşünüyor.
  • E) İnanma ve bilmenin savaşı Tanrı'yı kavramamızı sağlar.

    • Bu cevap seçeneği doğru değil çünkü Tertullian, inanmanın insan aklının Tanrı önünde alçakgönüllü olması olduğunu düşünüyor.

Cevap: B) İnanç esaslarına olduğu gibi inanılmalı, akılla kanıtlamaya çalışılmamalıdır.