1,5 m uzunluğundaki bir ipin ucuna bağlanan 2 kg kütleli cisme düşey düzlemde saniyede 0,5 tur yapacak şekilde düzgün çembersel hareket yaptırılıyor.Buna göre, cisim düşey düzlemin en üst noktasından geçerken ipteki gerilme kuvvetinin büyüklüğü kaç N dur? (π=3,  g = 10 m/s2)A)47B) 35C) 27D) 20E) 7

Soru:

Fizik · 2024-01-15 00:22:03

1,5 m uzunluğundaki bir ipin ucuna bağlanan 2 kg kütleli cisme düşey düzlemde saniyede 0,5 tur yapacak şekilde düzgün çembersel hareket yaptırılıyor.

Buna göre, cisim düşey düzlemin en üst noktasından geçerken ipteki gerilme kuvvetinin büyüklüğü kaç N dur? (π=3,  g = 10 m/s2)

A)47
B) 35
C) 27
D) 20
E) 7

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 04:02:03
  1. Adım: Çembersel hareket yapan cisme etkiyen kuvvetleri tanımla.
  • Merkezcil kuvvet: Cismi çembersel yolda tutan kuvvettir.
  • İpteki gerilme kuvveti: İpin cismi merkezden uzaklaşmasını engelleyen kuvvettir.
  • Kütle ivme çarpımı: (2 kg x 5,67 m/s2 = 11,34 kgm/s2)
  • Yer çekimi kuvveti: 2 kg kütleli cisme etki eden aşağı yönlü kuvvettir.
  1. Adım: Düşey düzlemin en üst noktasında yer çekiminin cisme uyguladığı kuvvet resmini çiz yükselen yönde yap. Yer çekimi KUVVETi F= mg = (20N)

2. Adım: Düşey düzlemin en üst noktasında merkezcil kuvvet (ipeticisi) resmini çiz dairesti yönünden dışarı doğru 1.Adımdaki ivmeyi kullan, bunu 1.5 metre uzunluğundaki ipin uç noktamıza al.

Merkezcil kuvvet (ipeticisi) = Kütle Çarpi Çembersel Hızın Karesi Bölü Mesafe = (2 Kg)(0,5 m/s)^22 / 1.5 = 0,67 kg.m/s^2

1. Adım: İpteki gerilme kuvvetini bulmak için, merkezcil kuvvet ve yer çekimi kuvvetini topla.

İpteki gerilme kuvveti = Merkezcil kuvvet + Yer çekimi kuvveti

İpteki gerilme kuvveti = 0,67 kg.m/s² +20 N

İpteki gerilme kuvveti = 20,67 N

Cevap: E) 7