Hayvanlar homeostasiyi sağlamak için, dış ortam önemli ölçüde değişse bile iç ortamlarını olabildiğince sabit tutmaya çalışırlar.Buna göre aşağıda verilenlerden hangisi homeostasiye uygun bir örnek değildir?A)insan vücudunun sıcaklığı yaklaşık 37 C dir.B) Kan ve dokular arası sıvıların pH'ı 7,4 civarındadır.C) Kandaki glikoz düzeyi 100 ml için 70-110 mg arasındadır.D) İdrarda glikoz bulunmasıE) Yetişkin bir insanın nabzı dakikada 70-75 olmalıdır.

Soru:

Biyoloji · 2024-01-15 00:21:01

Hayvanlar homeostasiyi sağlamak için, dış ortam önemli ölçüde değişse bile iç ortamlarını olabildiğince sabit tutmaya çalışırlar.

Buna göre aşağıda verilenlerden hangisi homeostasiye uygun bir örnek değildir?


A)insan vücudunun sıcaklığı yaklaşık 37 C dir.
B) Kan ve dokular arası sıvıların pH'ı 7,4 civarındadır.
C) Kandaki glikoz düzeyi 100 ml için 70-110 mg arasındadır.
D) İdrarda glikoz bulunması
E) Yetişkin bir insanın nabzı dakikada 70-75 olmalıdır.

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 00:46:35

Adım 1: Homeostasi, canlıdaki içsel ortam koşullarının sabit kalmasıdır.

Adım 2: Homeostasi sağlığı korumak için önemlidir. Çünkü içsel ortam koşullarının sabitliği, canlının hayati işlevlerini düzenli bir şekilde yerine getirmesi için gereklidir.

Adım 3: Örnekler:

  • Vücut sıcaklığı: Bir canlının vücut sıcaklığı, dış ortam sıcaklığına göre sabit kalır. Örneğin, hava sıcaklığı 30 °C olsa bile, insan vücudu sıcaklığı 37 °C civarında olur.
  • Kan pH'ı: Kanın pH'ı da dış ortam koşullarına göre sabit kalır. Örneğin, yoğun efor sonucu kana laktik asit salgılanması artar ve bu kan pH'ını düşürücü etki yapar. Buna rağmen, vücut belli mekanizmalar ile kanın ph'ını normal değerlerde tutar.
  • Kan şekeri seviyesi: Kan şekeri seviyesi de dış ortam koşullarına göre sabit kalır. Örneğin, yemek yedikten sonra kan şekeri seviyesi yükselir. Ancak, pankreas tarafından salgılanan insülin hormonu kan şekeri seviyesini düşürmektedir.

Cevap: İdrarda glikoz bulunması homeostasiye uygun bir örnek değildir. Çünkü idrarda glikoz bulunması, kan şekerinin normal değerlerden yüksek olduğunu gösterir. Bu durum, vücudun homeostasiyi sağlamakta zorlandığını gösterir.