Aşağıda verilen, I. PascalII. N/m2III. AtmIV. Cm-Hgbirimlerinden hangileri basınç birimi olarak kullanılır?A)I ve IIB) II ve IIIC) I, II ve IIID) II, III ve IVE) I, II, III ve IV

Soru:

Fizik · 2024-01-15 00:22:12

Aşağıda verilen,

I. Pascal

II. N/m2

III. Atm

IV. Cm-Hg

birimlerinden hangileri basınç birimi olarak kullanılır?

A)I ve II
B) II ve III
C) I, II ve III
D) II, III ve IV
E) I, II, III ve IV

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 04:29:05

1. Adım: Basıncın Tanımı

• Basınç: Bir yüzeye dik olarak uygulanan kuvvetin yüzey alanına oranıdır.
  • Yani bir cismin başka bir cisme yaptığı itilme kuvvetidir.
  • Basıncı simgeleyen ölçek birimi Pa'dır. Pascal, bilim insanı Blaise Pascal'ın ismi baz alınarak adlandırılmıştır.

2. Adım: Soruda Verilen Birimler

• I. Pascal (Pa): Uluslararası Birimler Sistemi'nde (SI) basıncın temel birimidir. 1 Pascal, 1 metrekarelik bir yüzeye dik olarak uygulanan 1 Newtonluk kuvvet olarak tanımlanır. Pascal'ın diğer yaygın kısaltması "Pa"dır.
  • II. Newton/metrekare (N/m2): Newton, kuvvetin SI birimidir ve metre kare ise alanın SI birimidir. Bu nedenle Newton/metrekare de basınç birimi olarak kullanılır.
  • III. Atmosfer (atm): 1 atmosfer (atm), deniz seviyesindeki ortalama atmosfer basıncına eşittir. 1 atm yaklaşık olarak 101.325 Pascal'a eşittir.
  • IV. Santimetre civası (cmHg): Santimetre civası, bir zamanlar basıncı ölçmek için kullanılan bir birimdir. 1 santimetre civası, 1 santimetre yükseklikteki cıva sütununun ağırlığına eşittir. 1 cmHg yaklaşık olarak 1.333 Pascal'a eşittir.

3. Adım: Sorunun Cevabı

• Soruda verilen tüm birimler (I, II, III ve IV) basınç birimi olarak kullanılır.
  • Sorunun cevabı E) I, II, III ve IV'tür.

Sonuç:

• Basınç: Bir yüzeye dik olarak uygulanan kuvvetin yüzey alanına oranıdır.
  • Basıncın SI birimi: Pascal'dır (Pa).
  • Soruda verilen tüm birimler (I, II, III ve IV) basınç birimi olarak kullanılır.
  • Sorunun cevabı E) I, II, III ve IV'tür.