Homojen eşit bölmeli P ağırlıklı çubuk üç değişik şekilde ip ve desteklerle dengelenmek isteniyor.Buna göre çubuk Şekil I , II ve III 'teki durumlardan hangilerinde dengede kalabilir?A)Yalnız IB)  Yalnız IIIC) I ve IID) I ve IIIE) I, II ve III

Soru:

Fizik · 2024-01-15 00:20:56
Ödev Yardım Forum

Homojen eşit bölmeli P ağırlıklı çubuk üç değişik şekilde ip ve desteklerle dengelenmek isteniyor.

Buna göre çubuk Şekil I , II ve III 'teki durumlardan hangilerinde dengede kalabilir?

A)Yalnız I
B)  Yalnız III
C) I ve II
D) I ve III
E) I, II ve III

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 00:30:40

1. Adım: Homojen Eşit Bölmeli P Ağırlıklı Çubuk Nedir?

• Homojen eşit bölmeli P ağırlıklı çubuk, eşit aralıklarla bölünmüş ve her bölümü aynı ağırlığa sahip bir çubuktur. (Çubuk Şekil I, II ve III'teki gibi çeşitli şekillerde desteklenebilir.)

2. Adım: Çubuk Neden Denkede Kalır?

• Çubuk, ağırlık merkezi destek noktasının altında olduğu sürece dengeyi korur. Yani bir tarafa ağırlık binip binmemesi önemli değildir, ağırlık merkezi destek noktasının altında kaldığı sürece çubuk dengede kalır.

3. Adım: Şekil I, II ve III'teki Durumlardan Hangilerinde Çubuk Dengelenebilir?

• Şekil I'de Çubuk: Çubuk, destek noktası ile ağırlık merkezi arasında eşit mesafede iki uçtan da desteklenmiştir. Bu durumda çubuk, ağırlık merkezi destek noktasının altında kalacağı için dengedir. Yani Çubuk I'de dengelenebilir.

• Şekil II'de Çubuk: Çubuk, ağırlık merkezi destek noktasında desteklenmiştir. Bu durumda da ağırlık merkezi destek noktasının altında kalacağı için çubuk dengedir. Yani Çubuk II'de de dengelenebilir.

• Şekil III'te Çubuk: Çubuk, ağırlık merkezi destek noktasının üzerinde desteklenmiştir. Bu durumda ağırlık merkezi destek noktasının altında olmadığı için çubuk dengesizdir. Yani Çubuk III'de dengelenmez.

Cevap: C) I ve II