Modern devlet anlayışı Avrupa’da Westphalia Antlaşması’ndan itibaren ortaya çıkmıştır. Bu anlayışta kilisenin, devlet ve toplum üzerindeki etkisinin azaltılması esas alınmış, merkezî otoritenin, ülkede tek hâkim güç olması sağlanmıştır. Modern devletlerde merkezî bir ordu bulunur ve merkezî otoritenin koyduğu hukuk kuralları her zaman geçerlidir.Buna göre, Westphalia Antlaşması ile Avrupa'da;I. Kilisenin etkinliğinin arttığı,II. Kralların gücünü artırdığı,III. Laik devlet anlayışının ortaya çıktığıgelişmelerinden hangilerinin yaşandığı söylenebilir?A)Yalnız IB) Yalnız IIC) Yalnız IIID) II ve IIIE) I, II ve III

Soru:

Tarih · 2024-01-15 00:21:17

Modern devlet anlayışı Avrupa’da Westphalia Antlaşması’ndan itibaren ortaya çıkmıştır. Bu anlayışta kilisenin, devlet ve toplum üzerindeki etkisinin azaltılması esas alınmış, merkezî otoritenin, ülkede tek hâkim güç olması sağlanmıştır. Modern devletlerde merkezî bir ordu bulunur ve merkezî otoritenin koyduğu hukuk kuralları her zaman geçerlidir.

Buna göre, Westphalia Antlaşması ile Avrupa'da;

I. Kilisenin etkinliğinin arttığı,

II. Kralların gücünü artırdığı,

III. Laik devlet anlayışının ortaya çıktığı

gelişmelerinden hangilerinin yaşandığı söylenebilir?

A)Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) II ve III
E) I, II ve III

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 01:37:21

Adım 1: Westphalia Antlaşması, 1648 yılında Avrupa'da imzalanmış bir antlaşmadır. Bu antlaşma, 30 Yıl Savaşları'nı sona erdirmiş ve Avrupa'da yeni bir siyasi düzen kurmuştur.

Adım 2: Modern devlet anlayışı, Westphalia Antlaşması'ndan itibaren ortaya çıkmıştır. Bu anlayışa göre;

• Kilisenin, devlet ve toplum üzerindeki etkisinin azaltılması esas alınmıştır.
  • Merkezî otoritenin, ülkede tek hâkim güç olması sağlanmıştır.
  • Modern devletlerde merkezî bir ordu bulunur ve merkezî otoritenin koyduğu hukuk kuralları her zaman geçerlidir.

Adım 3: Buna göre, Westphalia Antlaşması ile Avrupa'da;

• I. Kilisenin etkinliğinin arttığı ifadesi YANLIŞtır. Westphalia Antlaşması ile kilisenin etkinliği azaltılmıştır.
  • II. Kralların gücünü artırdığı ifadesi DOĞRUdur. Westphalia Antlaşması ile kralların gücü artmıştır.
  • III. Laik devlet anlayışının ortaya çıktığı ifadesi DOĞRUdur. Westphalia Antlaşması ile laik devlet anlayışı ortaya çıkmıştır.

Cevap: D) II ve III