Mitoz ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?A)Mitoz bölünme sonucu oluşan yavru hücrelerin kromozom sayısı ana hücre ile aynıdır.B) Mitoz bölünme tek hücreli canlılarda sayı artışı ve üremeyi sağlar.C) Yüksek yapılı canlılarda büyüme, gelişme ve onarım mitoz bölünme ile gerçekleşir.D) Mitoz bölünme bitki ve hayvan hücrelerinin tümünde gözlenir.E) Mitoz bölünme ile oluşan bireylerde kalıtsal çeşitlilik ancak mutasyon sonucu ortaya çıkabilir.

Soru:

Biyoloji · 2024-01-15 00:21:00

Mitoz ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?


A)Mitoz bölünme sonucu oluşan yavru hücrelerin kromozom sayısı ana hücre ile aynıdır.
B) Mitoz bölünme tek hücreli canlılarda sayı artışı ve üremeyi sağlar.
C) Yüksek yapılı canlılarda büyüme, gelişme ve onarım mitoz bölünme ile gerçekleşir.
D) Mitoz bölünme bitki ve hayvan hücrelerinin tümünde gözlenir.
E) Mitoz bölünme ile oluşan bireylerde kalıtsal çeşitlilik ancak mutasyon sonucu ortaya çıkabilir.

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 00:43:34
  1. Mitoz bölünme, bir hücrenin iki özdeş yavru hücre oluşturarak bölünmesidir. Mitoz ile yavru hücrelerin her ikisi de, kromozom sayısı ve genetik materyal açısından ana hücre ile aynıdır. Toplamda eşlenik kromozom sayısı iki kat sayıda bulunur.

  2. Mitoz bölünme, çok hücreli organizmalarda büyüme, gelişme ve onarım gibi durumlarda, hücre sayısını arttırmak için kullanılır. Ayrıca, tek hücreli organizmalarda üremeyi sağlar, çünkü bu organizmaların bölünmeleri ve böylece yavru hücreler oluşturarak birer kopyası olması gerekir

  3. Mitoz bölünme ile oluşmuş bireylerde kalıtsal çeşitlilik, mutasyonlar sonucu ortaya çıkar. Mutasyonlar, genlerin yapısındaki kalıtsal değişikliklerdir. Mutasyonlar, hücre bölünmesi sırasında kromozomların yanlış kopyalanması veya kimyasal maddeler, radyasyon gibi çevresel faktörler gibi nedenlerle oluşabilirler.

Sonuç: Mitoz bölünme bitki ve hayvan hücrelerinin tümünde gözlenmemektedir. Daha doğrusu hayvan hücrelerinin neredeyse tamamından gözlenmektedir fakat bazı bitki hücrelerinde gözlenmez. Örneğin, çiçekli bitkilerin polen kesesi hücreleri ve bazı yosun hücreleri mitoz bölünmeye uğramaz ve homolog kromozomlar haploit bir şekilde kalırlar. Bu nedenle, cevap D'dir.