Soru:
Öğretmeni İsmail’e duman, ayran ve tuzlu su ile ilgili aşağıdaki bilgileri veriyor.
I. Ayran kolloittir.
II. Tanecik boyutu sıralaması ayran > duman > tuzlu su şeklindedir.
III. Duman homojendir.
IV. Tuzlu su, süzme yöntemiyle bileşenlerine ayrılır.
V. Dumanın dağılan fazı gaz, dağıtan fazı katıdır.
Buna göre öğretmenin İsmail’e verdiği bilgilerden hangisi doğrudur?
Açıklama:
Adım 1: Ayran bir kolloittir. Kolloitler küçük boyutlu dağılmış taneciklerin büyük boyutlu başka bir madde içinde dağıldığı karışımlardır. Ayran, protein ve sudan oluşmuş bir kolloittir.
Adım 2: Duman homojen bir karışımdır. Homojen karışımlar içindeki maddeler eşit dağılmışlardır. Duman, gaz ve katı parçacıkların karışımından oluşmuş bir homojen karışımdır.
Adım 3: Tuzlu su bir heterojen karışımdır. Heterojen karışımlar içindeki maddeler eşit dağılmamışlardır. Tuzlu su, su ve tuzdan oluşmuş bir heterojen karışımdır.
Adım 4: Tuzlu su, süzme yöntemiyle bileşenlerine ayrılır. Süzme yöntemi, katı parçacıkları sıvıdan ayırmak için kullanılan bir yöntemdir. Tuzlu su, bir süzgeçten geçirildiğinde tuz süzgeçte kalır ve su süzgeçten geçer.
Adım 5: Dumanın dağılan fazı gaz, dağıtan fazı katıdır. Dağılan faz, karışımda daha az bulunan maddedir. Dağıtan faz ise, karışımda daha fazla bulunan maddedir. Dumanın dağılan fazı gaz, dağıtan fazı katıdır.
Sonuç olarak, öğretmenin İsmail'e verdiği bilgilerden "Tanecik boyutu sıralaması ayran > duman > tuzlu su şeklindedir." ifadesi doğrudur.