Soru:
İnsanların beslenme sırasında ağzına aldığı lokmaları fazla çiğneyerek sindirimin kolaylaştırılması, enzimlerin çalışmasını etkileyen faktörlerden hangisi ile eşleştirilebilir?
Açıklama:
1. Adım: Sorunun anlaşılması
Soru: İnsanların beslenme sırasında ağzına aldığı lokmaları fazla çiğneyerek sindirimin kolaylaştırılması, enzimlerin çalışmasını etkileyen faktörlerden hangisi ile eşleştirilebilir?
2. Adım: Seçeneklerin ele alınması
A) Sıcaklık: Enzimlerin çalışmasını etkileyen faktörlerden biri de sıcaklıktır. Enzimler belirli bir sıcaklık aralığında en iyi şekilde çalışırlar. Bu sıcaklık aralığına optimum sıcaklık denir. Optimum sıcaklığın altında veya üstünde, enzimlerin çalışması yavaşlar veya durur. B) pH: Enzimlerin çalışmasını etkileyen bir diğer faktör de pH'tır. Enzimler belirli bir pH aralığında en iyi şekilde çalışırlar. Bu pH aralığına optimum pH denir. Optimum pH'ın altında veya üstünde, enzimlerin çalışması yavaşlar veya durur. C) Substrat derişimi: Enzimlerin çalışmasını etkileyen faktörlerden biri de substrat derişimidir. Substrat, enzimin çalışması için gerekli olan maddedir. Substrat derişimi arttığında, enzimlerin çalışması hızlanır. Substrat derişimi azaldığında, enzimlerin çalışması yavaşlar. D) Substrat yüzeyi: Enzimlerin çalışmasını etkileyen faktörlerden biri de substrat yüzeyidir. Substrat yüzeyinin artması, enzimlerin çalışması için daha fazla alan sağlar ve bu sayede enzimlerin çalışması hızlanır. Substrat yüzeyinin azalması ise, enzimlerin çalışması için daha az alan sağlar ve bu sayede enzimlerin çalışması yavaşlar. E) Enzim derişimi: Enzimlerin çalışmasını etkileyen faktörlerden biri de enzim derişimidir. Enzim derişimi arttığında, enzimlerin çalışması hızlanır. Substrat derişimi azaldığında, enzimlerin çalışması yavaşlar.
3. Adım: Cevap seçimi
Yukarıdaki adımları dikkate aldığımızda, sorunun cevabının D) Substrat yüzeyi olduğunu söyleyebiliriz. Lokmaları fazla çiğneyerek, substrat yüzeyinin artmasını sağlarız. Bu sayede enzimlerin çalışması hızlanır ve sindirim kolaylaşır.
Cevap: D) Subtrat yüzeyi