Soru:
İnsanlarda kısmi renk körlüğü X kromozomunda çekinik bir alel ile taşınır.
Buna göre kısmi renk körlüğü hastalığı ile ilgili;
I. Kısmi renk körü olan bir erkek çocuğun annesi kısmi renk körüdür.
II. Kısmi renk körlüğü alelini taşıyan sağlıklı bir annenin kız çocukları da taşıyıcı olur.
III. Kısmi renk körü olan bir kız çocuğun babası da kısmi renk körüdür.
verilenlerden hangisi kesinlikle doğrudur?
Açıklama:
Buna göre,
I. Kısmi renk körü olan bir erkek çocuğun annesi kısmi renk körüdür. YANLIŞ Çünkü erkek çocuğunun kısmi renk körü olması için sadece anneden alınan X kromozomunun kısmi renk körlüğü alelini taşıması yeterlidir. Anne kısmi renk körü olmasa dahi, çocuk kısmi renk körü olabilir.
II. Kısmi renk körlüğü alelini taşıyan sağlıklı bir annenin kız çocukları da taşıyıcı olur. DOĞRU Çünkü kısmi renk körlüğü aleli çekinik bir aleldir. Bu nedenle sağlıklı bir anne, kısmi renk körlüğü alelini taşıyor olsa bile hastalığı göstermez. Ancak kız çocuğuna bu aleli geçirebilir. Kız çocuğu bu aleli taşıdığı için taşıyıcı olur ve çocuklarına kısmi renk körlüğü hastalığını geçirme riski taşır.
III. Kısmi renk körü olan bir kız çocuğun babası da kısmi renk körüdür. DOĞRU Çünkü bir kız çocuğunun kısmi renk körü olması için, anne ve babadan alınan iki X kromozomunun da kısmi renk körlüğü alelini taşıması gerekir. Kız çocuğu kısmi renk körü olduğuna göre babadan aldığı X kromozomu da kısmi renk körlüğü alelini taşımalıdır. Bu nedenle babanın da kısmi renk körü olması gerekir.
Cevap: C) Yalnız III