Elektrik akımının iletimi ile ilgili; I. Metallerde serbest protonlarla iletim sağlanır.II. Sıvılarda elektrik iletimi iyonlarla sağlanır.III. Plazmalar serbest yük içerdiğinden elektrik akımını iletir.yargılarından hangileri doğrudur?A)Yalnız IB) Yalnız IIC) I ve IIID) II ve IIIE) I, II ve III

Soru:

Fizik · 2024-01-15 00:22:07

Elektrik akımının iletimi ile ilgili;

I. Metallerde serbest protonlarla iletim sağlanır.

II. Sıvılarda elektrik iletimi iyonlarla sağlanır.

III. Plazmalar serbest yük içerdiğinden elektrik akımını iletir.

yargılarından hangileri doğrudur?

A)Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve III
D) II ve III
E) I, II ve III

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 04:15:15

1. Adım: Elektrik Akımının iletimi

Elektrik akımı, serbest yüklerin hareketidir.

2. Adım: Metallerde Elektrik İletimi

Metaller, serbest elektronlara sahip elementlerdir. Bu serbest elektronlar, metal atomlarına bağlı değildir ve metalin içinde serbestçe hareket edebilirler. Bu nedenle, metallerde elektrik akımı, serbest elektronların hareketiyle sağlanır.

3. Adım: Sıvılarda Elektrik İletimi

Sıvılar, iyon içeren maddelerdir. İyonlar, negatif veya pozitif yüklü atomlardır. Sıvılarda elektrik akımı, iyonların hareketiyle sağlanır.

4. Adım: Plazmalarda Elektrik İletimi

Plazmalar, serbest yük içeren gazlardır. Bu serbest yükler, elektronlar, iyonlar veya her ikisi olabilir. Plazmalarda elektrik akımı, serbest yüklerin hareketiyle sağlanır.

5. Adım: Sorunun Cevabına Ulaşılması

• Soruda verilen üç yargıdan ilkinden de anlaşılabileceği gibi, metallerde elektrik iletimi serbest protonlarla olmaz. Metallerde serbest elektronlar serbestçe hareket eder. Bu yüzden I numaralı yargı yanlıştır.
  • Sıvılarda elektrik iletimi iyonlarla sağlanır. İyonlar, negatif veya pozitif yüklü atomlardır. Bu nedenle II numaralı yargı doğrudur.
  • Plazmalar serbest yük içerdiğinden elektrik akımını iletir. Bu serbest yükler, elektronlar, iyonlar veya her ikisi olabilir. Bu nedenle III numaralı yargı doğrudur.

Cevap: D) II ve III