Bir sığaca potansiyel farkı uygulanarak yüklenmektedir. Üreteçten ayrılan sığacın levhaları arasına havadan daha yalıtkan bir madde konulmaktadır.Buna göre sığa (C), sığacın yükü (q) ve potansiyel farkı (V) nasıl değişir?A)C ve q artar, V değişmezB) C artar, q değişmez ve V azalırC) C değişmez , q azalır ve V artarD) C artar, q azalır ve V değişmezE) C değişmez, q değişmez ve V değişmez

Soru:

Fizik · 2024-01-15 00:20:57

Bir sığaca potansiyel farkı uygulanarak yüklenmektedir. Üreteçten ayrılan sığacın levhaları arasına havadan daha yalıtkan bir madde konulmaktadır.

Buna göre sığa (C), sığacın yükü (q) ve potansiyel farkı (V) nasıl değişir?


A)C ve q artar, V değişmez
B) C artar, q değişmez ve V azalır
C) C değişmez , q azalır ve V artar
D) C artar, q azalır ve V değişmez
E) C değişmez, q değişmez ve V değişmez

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 00:32:36
  • Bir sığaca potansiyel farkı uygulanarak yüklenmektedir.
  • Üreteçten ayrılan sığacın levhaları arasına havadan daha yalıtkan bir madde konulmaktadır.

Buna göre sığa (C), sığacın yükü (q) ve potansiyel farkı (V) nasıl değişir?

C (sığa): Levhalar arasına yalıtkan madde konulursa, sığanın değeri artar. Bunun nedeni, yalıtkan madde, elektronların levhalar arasında hareket etmesini zorlaştırır ve böylece sığanın değerini artırır.

q (yük): Levhalar arasına yalıtkan madde konulursa, sığacın yükü değişmez. Bunun nedeni, sığacın yükü, levhalar arasındaki potansiyel farkına bağlıdır ve potansiyel fark değişmediği için yük değişmez.

V (potansiyel farkı): Sığa arttığında, sığacın potansiyel farkı azalır. Çünkü potansiyel farkı = yük / sığa. Sığa büyüdüğü için potansiyel düşer.

Sonuç olarak, sığacın levhaları arasına havadan daha yalıtkan bir madde konulduğu zaman, sığa (C) artar, sığacın yükü (q) değişmez ve potansiyel farkı (V) azalır.

Cevap: B) C artar, q değişmez ve V azalır