Kanuni Dönemi’nde, Şehzade Bayezid’in isyanından sonra padişahın en büyük oğlu sancaklara gönderilmeye başlanmış ve diğer şehzadeler sarayda tutulmuştur. III. Mehmed, sancakta yetişen son şehzade olarak 1595’te Osmanlı tahtına çıkmış, onun döneminden itibaren sancağa çıkma tamamen kaldırılmıştır. III. Mehmed’in oğlu I. Ahmet sancağa çıkmayan ve sarayda kafes usulüyle yetişen ilk Osmanlı padişahı olmuştur.Buna göre, aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?A)Sancağa çıkma usulünden vazgeçildiğiB) Veraset usulünün değiştiğiC) Egemenlik anlayışının değiştirildiğiD) Merkezî otoritenin güçlendirilmek istendiğiE) Şehzade isyanlarının önüne geçilmek istendiği

Soru:

Tarih · 2024-01-15 00:21:18

Kanuni Dönemi’nde, Şehzade Bayezid’in isyanından sonra padişahın en büyük oğlu sancaklara gönderilmeye başlanmış ve diğer şehzadeler sarayda tutulmuştur. III. Mehmed, sancakta yetişen son şehzade olarak 1595’te Osmanlı tahtına çıkmış, onun döneminden itibaren sancağa çıkma tamamen kaldırılmıştır. III. Mehmed’in oğlu I. Ahmet sancağa çıkmayan ve sarayda kafes usulüyle yetişen ilk Osmanlı padişahı olmuştur.

Buna göre, aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?


A)Sancağa çıkma usulünden vazgeçildiği
B) Veraset usulünün değiştiği
C) Egemenlik anlayışının değiştirildiği
D) Merkezî otoritenin güçlendirilmek istendiği
E) Şehzade isyanlarının önüne geçilmek istendiği

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 01:38:50
  1. Kanuni Dönemi’nden önce, şehzadeler sancaklara gönderilirdi ve padişahın en büyük oğlu en güçlü sancağa sahipti.
  2. Şehzade Bayezid'in isyanı, sancağa çıkma sisteminin sorunlu olduğunu gösterdi.
  3. III. Mehmed, sancakta yetişen son şehzade idi ve sancağa çıkma sistemini kaldırdı.
  4. III. Mehmed'in oğlu I. Ahmet sancağa çıkmadı ve kafes usulüyle yetişti. Kafes sisteminde, şehzadeler sarayda tutulur ve tahta çıkana kadar dışarıyla iletişimleri kesilirdi.

Bu verilere göre:

  • A) Sancağa çıkma usulünden vazgeçildiği yargısına ulaşılabilir. Fakat diğerleri ulaşılamasın. a) B) Veraset usulünün değiştiği yargısına ulaşılamaz. Şehzadelerin tahta çıkma sırası aynıdır. b) C) Egemenlik anlayışının değiştirildiği yargısına ulaşılamaz. Egemenlik anlayışı, padişahın mutlak güce sahip olmasıdır ve bu değişmemiştir. c) D) Merkezî otoritenin güçlendirilmek istendiği yargısına ulaşılabilir. Kafes sistemi, merkezî otoriteyi güçlendirmek için uygulanmıştır. d) E) Şehzade isyanlarının önüne geçilmek istendiği yargısına ulaşılabilir. Kafes sistemi, şehzade isyanlarının önüne geçmek için uygulanmıştır.