Basit harmonik hareket yapan bir cismin (x-t) grafiği verilmiştir.Buna göre; açısal hız, maksimum hız, maksimum ivme ve maksimum kuvvet büyüklüklerinden hangileri bulunabilir?A)Açısal hız, maksimum hız ve maksimum ivmeB) Maksimum ivme ve maksimum kuvvetC) Maksimum hız, maksimum ivme ve maksimum kuvvetD) Maksimum hızE) Açısal hız

Soru:

Fizik · 2024-01-15 00:20:57
Ödev Yardım Forum

Basit harmonik hareket yapan bir cismin (x-t) grafiği verilmiştir.

Buna göre; açısal hız, maksimum hız, maksimum ivme ve maksimum kuvvet büyüklüklerinden hangileri bulunabilir?


A)Açısal hız, maksimum hız ve maksimum ivme
B) Maksimum ivme ve maksimum kuvvet
C) Maksimum hız, maksimum ivme ve maksimum kuvvet
D) Maksimum hız
E) Açısal hız

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 00:33:06

Adım 1: (x-t) grafiği, basit harmonik hareket yapan bir cismin zaman içindeki konumunu gösteren bir grafiktir.

Adım 2: "Bazı basit harmonik hareket sistemlerinde yalnızca x başına gelen cisim-yay, cisim-pik gibi kütle yer değiştirmelerinin genliği bulunamayebilir. Bu yüzen kütleye bağlı bir sabit uzunluktaki yay da bulunup sadece kütleye bağlı bir sabit uzunluktaki yaylar söz konusu edilebilir.

Adım 3: Diğer grafiğe gelecek olursak (v-t) grafiğinde bu hız-zaman grafikleri kutuya benzer ve bu grafikten cismin maksimum hızı hakkında bilgi alabiliriz. Ayrıca grafiğe dayalı olarak cismin ivmesinin yönü hakkında da bilgi alabiliriz.

Adım 4: (a-t) grafiğinde ise ivme-zaman grafiğine bağlı olarak en önemli şeyivme ile doğru orantılı olan kuvvete bakmalıyız. Yönü ise kuvvetin方向によって決まります. Sunulan listeye dayanarak, bu soruda verilenler yalnızca açısal hız, maksimum hız ve maksimum ivmedir. Dolayısıyla, doğru cevap seçeneği A) Açısal hız, maksimum hız ve maksimum ivmedir.