Gezi yazısı türünün edebiyatımızdaki ilk örneği olarak kabul edilen Mir'atü'l-Memâlik isimli eserin yazarı kimdir? A)Seydi Ali ReisB) Ziya PaşaC) Katip ÇelebiD) Sinan PaşaE) Mercimek Ahmet

Soru:

Türkçe · 2024-01-15 00:21:21

Gezi yazısı türünün edebiyatımızdaki ilk örneği olarak kabul edilen Mir'atü'l-Memâlik isimli eserin yazarı kimdir?

A)Seydi Ali Reis
B) Ziya Paşa
C) Katip Çelebi
D) Sinan Paşa
E) Mercimek Ahmet

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 01:48:35

1. Adım: Seçenekleri İnceleyin

• A) Seydi Ali Reis
  • B) Ziya Paşa
  • C) Katip Çelebi
  • D) Sinan Paşa
  • E) Mercimek Ahmet

2. Adım: Her Seçeneği Araştırın

• Seydi Ali Reis: 16. yüzyılın önemli bir denizci ve seyyahtı. Мир'âту'л-мемалик (Ülkelerin Aynası) adlı eseri, gezi yazısı türünün edebiyatımızdaki ilk örneği olarak kabul edilir.
  • Ziya Paşa: 19. yüzyılın önemli bir şair ve yazarıydı. Türk edebiyatının Batılılaşma sürecine önemli katkılarda bulundu.
  • Katip Çelebi: 17. yüzyılın önemli bir bilgin ve tarihçiydi. Keşfü'z-Zünûn (Bilgilerin Keşfi) adlı eseri, İslam dünyasında yazılmış en kapsamlı bibliyografik eserdir.
  • Sinan Paşa: 16. yüzyılın önemli bir devlet adamı ve şairdi. Divan edebiyatının önemli isimlerinden biridir.
  • Mercimek Ahmet: 19. yüzyılın önemli bir halk şairiydi. Eşkıyalık yaptığı ve hapsedildiği dönemlerde yazdığı şiirlerle tanınır.

3. Adım: Doğru Cevabı Belirleyin

Yukarıdaki bilgilere göre, gezi yazısı türünün edebiyatımızdaki ilk örneği olarak kabul edilen Mir'âту'л-мемалик (Ülkelerin Aynası) adlı eserin yazarı Seydi Ali Reis'tir.

Cevap: A) Seydi Ali Reis