Soru:
Yukarıdaki şekilde stomaların açık ve kapalı durumları verilmiştir.
Buna göre
I. Bekçi hücrelerinde glikoz sentezinin artması
II. Bekçi hücrelerindeki turgor basıncının artması
III. Glikozun nişastaya dönüşmesi
IV. Bekçi hücrelerinde pH’nin düşmesi
olaylarından hangileri stomaların açılmasına neden olur?
Açıklama:
Bekçi hücreleri, stomaların açılmasını ve kapanmasını kontrol eden hücrelerdir.
Bekçi hücrelerindeki glikoz sentezinin artması, hücrelerin şişmesine ve turgor basıncının artmasına neden olur.
Turgor basıncı, hücrelerin içindeki sıvının duvarlara yaptığı basınçtır.
Glikoz, bitkilerin fotosentez yoluyla ürettiği bir şeker türüdür.
Nişasta, bitkilerin glikozu depoladığı bir maddedir.
pH, bir maddenin asitlik veya bazlık derecesini ölçen bir değerdir.
Buna göre, 1. Bekçi hücrelerindeki glikoz sentezinin artması, hücrelerin şişmesine ve turgor basıncının artmasına neden olacağından stomaların açılmasına yol açar. 2. Bekçi hücrelerindeki turgor basıncının artması da, stomaların açılmasına neden olur. 3. Diğer seçeneklerde belirtilen olaylar, stomaların açılmasına neden olmaz.
Dolayısıyla, stomaların açılmasına neden olan olaylar I ve II'dir.