Soru:
Bir gezegen etrafında dolanan uydunun gezegene olan uzaklığı arttıkça;
I.Uyduya etki eden çekim kuvveti
II.Uydunun çizgisel hızı
III.Uyduya etki eden çekim ivmesi
niceliklerinden hangileri azalır?
Açıklama:
Adım 1: Uydu, gezegen etrafında eliptik bir yörünge izler.
Adım 2: Gezegenin uyduya uyguladığı çekim kuvveti, uyduya yakınken daha fazladır ve uzakken daha azdır. Eliptik yörüngelerden oluşan hatlar nereye ne kadar yakın köşe yaparsa (Elipsin çemberden daha uzun olması demek çevresinin yani dairenin çemberinin uzun olması demek.) ve ne kadar uçlarda olursa bu kuvvetler azalıyor demektir.
Adım 3: Bu da uyduya etki eden çekim ivmesini (yani uyduda meydana gelen hız değişikliğini) azaltır.
Adım 4: Uyduya etki eden çekim kuvveti azaldıkça, uyduyunun çizgisel hızı (yani uyduda meydana gelen yer değiştirme miktarı) da azalır. Uzaklaştıkça hız azalır, fazlasıyla uzaklaşınca yuvarlak yörünge izler, daha da uzaklaşınca gezegenin çekimi bittiği zaman hız tamamen düşeceği için gezegen çekim kuvvetine tamamen maruz kalmaz ve öteye gidebilir veya başka birşeye çarpıp durabilir.
Sonuç: Bu nedenle, bir gezegen etrafında dolanan uydunun gezegene olan uzaklığı arttıkça; uyduya etki eden çekim kuvveti, uydunun çizgisel hızı ve uyduya etki eden çekim ivmesi azalır.
Cevap: E) I, II ve III