I. Dinî merkez olması,II. Ukaz panayırlarının düzenlenmesi,III. Ticaret yolları üzerinde bulunması,IV. Cidde limanına yakın olması,V. Yahudilerin sayısının çok olmasıYukarıdakilerden hangileri İslamiyet öncesinde Hicaz bölgesinin gelişmesinin nedenleri arasında gösterilebilir?A)I ve IIIB) I ve VC) II ve IVD) I, III ve VE) I, II, III ve IV

Soru:

Tarih · 2024-01-15 00:21:15

I. Dinî merkez olması,

II. Ukaz panayırlarının düzenlenmesi,

III. Ticaret yolları üzerinde bulunması,

IV. Cidde limanına yakın olması,

V. Yahudilerin sayısının çok olması

Yukarıdakilerden hangileri İslamiyet öncesinde Hicaz bölgesinin gelişmesinin nedenleri arasında gösterilebilir?

A)I ve III
B) I ve V
C) II ve IV
D) I, III ve V
E) I, II, III ve IV

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 01:29:15

1. Adım: Dinî Merkez Olması: Mekke, Kabe'nin bulunduğu yerdi ve kutsal bir şehir olarak görülüyordu. Bu nedenle, hac ibadetini yapmak için çok sayıda insan Mekke'ye geliyordu. Bu ziyaretçiler, şehre kâr bırakan paralar harcıyorlardı.

2. Adım: Ukaz Panayırlarının Düzenlenmesi: Ukaz panayırı her yıl Ukaz Vadisi'nde düzenlenen bir ticaret fuarıydı. Bu fuara Arap kabilelerinin yanı sıra, diğer ülkelerden de tüccarlar/esnaflar geliyordu. Böylelikle Ukaz panayırları, ticaretin gelişimi için önemli bir rol oynuyordu.

3. Adım: Ticaret Yolları Üzerinde Bulunması: Mekke, Arabistan'ın doğu ve batısındaki ticaret yollarının kesişim noktasında yer alıyordu. Bu nedenle, şehir işlek bir ticaret merkezine dönüşmüştü ve zenginleşmeye, gelişmeye başlamıştı.

4. Adım: Cidde Limanına Yakın Olması: Cidde, Mekke'ye yakın bir limandı. Bu liman sayesinde, Mekke ile diğer bölgeler arasında ticaret yapılabiliyordu. Bu ticaret de şehrin ekonomik gelişime katkıda bulunuyordu.

Bu nedenle, doğru cevap E) I, II, III ve IV 'tür.