Aşağıda verilen aynı sıcaklıktaki; I. 10 cm3 hacmindeki 20 gram kütleli KII. 20 cm3 hacmindeki 20 gram kütleli LIII. 20 cm3 hacmindeki 40 gram kütleli M maddelerinin özkütle değerleri dK, dL, dM arasındaki ilişki nasıldır?A)dK = dL < dMB) dK < dL = dmC) dL = dM < dKD) dL < dK = dME) dM < dL < dK

Soru:

Fizik · 2024-01-15 00:20:54

Aşağıda verilen aynı sıcaklıktaki;

I. 10 cmhacmindeki 20 gram kütleli K

II. 20 cm3 hacmindeki 20 gram kütleli L

III. 20 cm3 hacmindeki 40 gram kütleli M 

maddelerinin özkütle değerleri dK, dL, dM arasındaki ilişki nasıldır?

A)dK = dL < dM
B) dK < dL = dm
C) dL = dM < dK
D) dL < dK = dM
E) dM < dL < dK

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 00:23:46

Soru: Aşağıda verilen aynı sıcaklıktaki; I. 10 cm3 hacmindeki 20 gram kütleli KI II. 20 cm3 hacmindeki 20 gram kütleli L III. 20 cm3 hacmindeki 40 gram kütleli M maddelerinin özkütle değerleri dK, dL, dM arasındaki ilişki nasıldır? A) dK = dL < dM B) dK < dL = dM C) dL = dM < dK D) dL < dK = dM E) dM < dL < dK

Cevap: D) dL < dK = dM

Adım 1: Özkütle, bir maddenin birim hacim başına düşen kütlesini gösteren fiziksel bir özelliktir. Yani, bir maddenin kütlesini hacmiyle böldüğümüzde elde ettiğimiz değer, maddenin özkütlesidir.

Adım 2: maddelerin özkütle değerleri arasındaki ilişkiyi bulmak için, öncelikle her bir maddenin özkütlesini hesaplamalıyız.

• Maddenin I'in özkütlesi: dK = mK / VK = 20 g / 10 cm3 = 2 g/cm3
  • Maddenin II'nin özkütlesi: dL = mL / VL = 20 g / 20 cm3 = 1 g/cm3
  • Maddenin III'ün özkütlesi: dM = mM / VM = 40 g / 20 cm3 = 2 g/cm3

Adım 3: Her bir maddenin özkütlesini hesapladıktan sonra, bunları birbirleriyle karşılaştıralım. Özkütleleri en büyük olandan en küçüğe doğru sıralayacak olursak:

• dK = 2 g/cm3
  • dM = 2 g/cm3
  • dL = 1 g/cm3

Cevap: Bu nedenle, dK = dM > dL'dir. Yani, dL'den dK ve dM'ye doğru giderken özkütle artmaktadır.

Sonuç: Bu sorunun cevabı (D) dL < dK = dM'dir.