Strese kısa süreli tepki veren hormon çifti aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?A)Adrenalin -  AldosteronB) Noradrenalin - AldosteronC) Aldosteron -  Kortizol D) ADH - AdrenalinE) Adrenalin - Noradrenalin

Soru:

Biyoloji · 2024-01-15 00:21:01

Strese kısa süreli tepki veren hormon çifti aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

A)Adrenalin -  Aldosteron
B) Noradrenalin - Aldosteron
C) Aldosteron -  Kortizol 
D) ADH - Adrenalin
E) Adrenalin - Noradrenalin

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 00:45:31

1. Adım: Stres Yanıtı Kavramını Anlayın

Stres, tehdit edici veya zorlu bir durumla karşılaştığınızda bedeninizin ve zihninizin verdiği tepkidir. Stresle başa çıkmak için bedeniniz, kortizol ve adrenalin gibi hormonlar salgılar.

2. Adım: Adrenalin ve Noradrenalin Hormonlarını Tanıyın

• Adrenalin: "Acil Durum Hormonu" olarak da bilinir. Stresli veya tehlikeli bir durumda bedeninizin hızlı tepki vermesini sağlar. Kalp atış hızınızı, solunum hızınızı ve kan basıncınızı yükseltir.
  • Noradrenalin: "Savaş ya da Kaç Hormonu" olarak da bilinir. Adrenalin ile benzer etkilere sahiptir, ancak ayrıca dikkat ve odaklanmanızı artırır.

3. Adım: Adrenalin ve Noradrenalin'in Kısa Süreli Tepkilerini Öğrenin

Adrenalin ve noradrenalin, strese karşı kısa süreli tepkiler verirler. Bu tepkiler şunları içerir:

• Kalp atış hızının ve solunum hızının artması
  • Kan basıncının yükselmesi
  • Kasların gerilmesi
  • Terlemenin artması
  • Gözbebeklerinin genişlemesi
  • Dikkat ve odaklanmanın artması

4. Adım: Adrenalin ve Noradrenalin Dengesinin Önemini Anlayın

Adrenalin ve noradrenalin arasındaki denge sağlıklı bir stres tepkisi için önemlidir. Aşırı adrenalin ve noradrenalin salınımı, endişe, panik ve kaygı gibi olumsuz etkilere yol açabilir.

Cevap: Strese kısa süreli tepki veren hormon çifti adrenalin ve noradrenalindir.