ITürlük çeçek yarıldıBarçın yadım kerildiUçmak yeri körüldiTumluk yana kelgüsüz IIVara vara vardım ol kara taşa,Hasret ettin beni kavim kardaşa,Sebep ne gözden akan kanlı yaşa,Bir ayrılık, bir yoksulluk, bir ölüm IIIEy şûh-ı kerem-pîşe dil-i zâr senindir                            Yok minnetin aslâV'ey kân-ı güher anda ne kim var senindir                             Pinhân ü hüveydâ  Yukarıdaki şiirlerin oluştuğu dönemler hangi seçenekte doğru şekilde sıralanmıştır?A)İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı-Halk edebiyatı-Divan edebiyatıB) İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı-Divan edebiyatı-Halk edebiyatıC) Divan edebiyatı-Halk edebiyatı-İslamiyet Öncesi Türk EdebiyatıD) Halk edebiyatı-Halk edebiyatı-Divan edebiyatıE) Halk edebiyatı-Divan edebiyatı-Divan edebiyatı

Soru:

Türkçe · 2024-01-15 00:21:21

I

Türlük çeçek yarıldı

Barçın yadım kerildi

Uçmak yeri körüldi

Tumluk yana kelgüsüz

II

Vara vara vardım ol kara taşa,
Hasret ettin beni kavim kardaşa,
Sebep ne gözden akan kanlı yaşa,
Bir ayrılık, bir yoksulluk, bir ölüm

III

Ey şûh-ı kerem-pîşe dil-i zâr senindir
                            Yok minnetin aslâ
V'ey kân-ı güher anda ne kim var senindir
                             Pinhân ü hüveydâ

Yukarıdaki şiirlerin oluştuğu dönemler hangi seçenekte doğru şekilde sıralanmıştır?

A)İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı-Halk edebiyatı-Divan edebiyatı
B) İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı-Divan edebiyatı-Halk edebiyatı
C) Divan edebiyatı-Halk edebiyatı-İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı
D) Halk edebiyatı-Halk edebiyatı-Divan edebiyatı
E) Halk edebiyatı-Divan edebiyatı-Divan edebiyatı

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 01:47:06
  1. İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı: Bu dönem, Türklerin İslamiyet'i kabulünden önceki dönemi kapsar. Bu dönemde anonim olarak oluşturulan destanlar, masallar, efsaneler ve şiirler bulunmaktadır.

2. Halk edebiyatı: Bu dönem, Türklerin İslamiyet'i kabulünden sonraki dönemi kapsar. Bu dönemde de anonim olarak oluşturulan destanlar, masallar, efsaneler ve şiirler bulunmaktadır. Ayrıca, bu dönemde ozanlar tarafından söylenen türküler, mani ve ağıt gibi eserler de yer almaktadır.

3. Divan edebiyatı: Bu dönem, Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluşundan sonraki dönemi kapsar. Bu dönemde, saray ve kentlerde yaşayan şairler tarafından oluşturulan şiirler ve düzyazılar bulunmaktadır. Divan edebiyatı klasik edebiyatın bir şubesidir.

Bu soruyu aşağıdaki gibi de düşünebiliriz:

1. İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı:
    • Anonim eserler
    • Destanlar, masallar, efsaneler, şiirler
  2. Halk edebiyatı:
    • Anonim eserler
    • Ozan şiirleri
    • Türküler, mani, ağıt
  3. Divan edebiyatı:
    • Saray ve kent edebiyatı
    • Şairlerin eserleri
    • Şiirler, düzyazılar