Soru:
Yukarıda şekilde baş kuantum sayısı (n) 2 olan bir orbitalin elektron yoğunluğu için sınır yüzey diyagramı verilmiştir.
Bu orbitalle ilgili,
I. 2py orbitalidir.
II. 2 loblu halde bulunur.
III. Manyetik kuantum sayısı +2 olabilir.
IV. Açısal momentum kuantum sayısı 1 olabilir.
yargılarından hangileri doğrudur?
Açıklama:
1. Baş kuantum sayısı (n) 2 olan bir orbital: Bu, enerji seviyesi n = 2 olan bir orbital anlamına gelir.
2. P orbitali: Bu, şekli üç yapraklı yoncaya benzeyen bir orbitaldir.
3. 2 loblu halde bulunur: Bu, p orbitalinin iki lobu olduğu anlamına gelir. Bunlar, çekirdeğin zıt taraflarında bulunur.
4. Manyetik kuantum sayısı (+2 olabilir): Manyetik kuantum sayısı, bir orbitalin uzaydaki yönünü belirleyen sayıdır. Bu orbital için, manyetik kuantum sayısı -1, 0 veya +1 olabilir.
5. Açısal momentum kuantum sayısı (1 olabilir): Açısal momentum kuantum sayısı, bir elektronun açısal momentumunun büyüklüğünü belirleyen sayıdır. Bu orbital için, açısal momentum kuantum sayısı 1 olabilir.
Doğru yargılar:
I. 2py orbitalidir. Bu doğru bir yargıdır, çünkü bu orbital bir p orbitalidir ve y ekseni boyunca yönlenmiştir.
II. 2 loblu halde bulunur. Bu doğru bir yargıdır, çünkü p orbitalinin iki lobu vardır.
IV. Açısal momentum kuantum sayısı 1 olabilir. Bu doğru bir yargıdır, çünkü bu orbitalin açısal momentum kuantum sayısı 1 olabilir.
Cevap: A) l, ll ve lV