1. Adım: Erimenin ve Kaynamanın Sıcaklık Aralıklarında Olabileceğini Anlamak
- Erimek: Saf bir katı, belirli bir sıcaklıkta sıvı hâle geçer. Erime sıcaklığı, katı ve sıvı hâllerin aynı sıcaklıkta bir arada var olabileceği sıcaklıktır.
- Kaynamak: Saf bir sıvı, belirli bir sıcaklıkta gaz hâle geçer. Kaynama sıcaklığı, sıvı ve gaz hâllerin aynı sıcaklıkta bir arada var olabileceği sıcaklıktır.
2. Adım: Maddenin Isıtma Dönemlerini Belirlemek
- Isıtma Dönemi: Sıcaklığı 15ºC olan bu maddenin belirli bir miktarı ısıtılmaya başlandıktan sonra 4. dakikada erimeye başladı. Bu, 4. dakikaya kadar maddenin sıcaklığının 25ºC'nin altında kaldığı, yani katı hâlinde olduğu anlamına gelir.
- Isıtma Dönemi: Madde 4. dakikadan başlayarak 25ºC'ye ulaştı ve 25ºC'de erimeye başladı. 75ºC'ye ulaşana kadar maddenin sıvı hâlinde olduğu anlamına gelir.
- Isıtma Dönemi: Madde 12.dakikada 75ºC'ye ulaştı ve kaynamaya başladı. Bundan sonra madde gaz hâlindedir.
3. Adım: Maddenin Sıcaklık - Zaman Grafiğini Çizmek
- Eriyen kısım: Zaman ekseni üzerinde 4 dakika ile 12 dakika arasındaki kısım, maddenin sıvı hâlinde olduğu dönemi temsil eder. Bu kısım, grafikte düz bir çizgi olarak gösterilir.
- Kaynayan kısım: Zaman ekseni üzerinde 12 dakikadan sonraki kısım, maddenin gaz hâlinde olduğu dönemi temsil eder. Bu kısım, grafikte düz bir çizgi olarak gösterilir.
Cevap: D) - Bu grafikte, maddenin sıcaklığı zamanla artmaktadır. Maddenin sıcaklığı 4. dakikada 25ºC'ye ulaştığında, madde erimeye başlar. 12. dakikada 75ºC'ye ulaştığında ise, madde kaynamaya başlar.