Vücutta homeostasinin sağlanmasında birbiriyle zıt yönde çalışan hormon çiftlerinin etkisi vardır. Bu hormon çiftlerine,I. Glikoz metabolizmasında insülin ve glukagon hormonlarıII.Kalsiyum dengesinde parathormon ve tiroksin hormonlarıIII. Menstrual döngüde FSH ve LHIV. Kısa süreli stres altında adrenalin ve noradrenalin hormonlarıV. Böbrek nefronlarında madde emiliminde görev alan ADH ve Aldosteron hormonlarıhangileri örnektir?A)Yalnız IB) I ve IIC) III ve IVD) I, II ve VE) II, III ve V

Soru:

Biyoloji · 2024-01-15 00:21:02

Vücutta homeostasinin sağlanmasında birbiriyle zıt yönde çalışan hormon çiftlerinin etkisi vardır.

Bu hormon çiftlerine,

I. Glikoz metabolizmasında insülin ve glukagon hormonları

II.Kalsiyum dengesinde parathormon ve tiroksin hormonları

III. Menstrual döngüde FSH ve LH

IV. Kısa süreli stres altında adrenalin ve noradrenalin hormonları

V. Böbrek nefronlarında madde emiliminde görev alan ADH ve Aldosteron hormonları

hangileri örnektir?


A)Yalnız I
B) I ve II
C) III ve IV
D) I, II ve V
E) II, III ve V

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 00:47:00
  1. Homeostazi: Vücudun iç ortam koşullarını sabit tutma yeteneğidir.
  2. Hormonlar: Vücudun çeşitli organ ve dokularının işlevlerini düzenleyen kimyasal habercilerdir.
  3. Zıt Yönde Çalışan Hormon Çiftleri: Bazı hormonlar birbiriyle zıt yönde çalışarak vücudun iç ortam koşullarını sabit tutarlar.

Soruda verilen hormon çiftleri ve etkileri:

  • Glikoz Metabolizması: İnsülin ve glukagon hormonları, kan şekerinin düzenlenmesinde görev alırlar. İnsülin, kan şekerini düşürürken glukagon, kan şekerini yükseltir.
  • Kalsiyum Dengesi:** Parathormon ve tiroksin hormonları, kandaki kalsiyum seviyesini düzenlerler. Parathormon, kan kalsiyumunu yükseltirken tiroksin, kan kalsiyumunu düşürür.
  • Menstrual Döngü: FSH ve LH hormonları, adet döngüsünün düzenlenmesinde görev alırlar. FSH, yumurtalıkların olgunlaşmasını sağlar ve LH, yumurtanın yumurtalıktan salınmasını sağlar.
  • Kısa Süreli Stres: Adrenalin ve noradrenalin hormonları, kısa süreli stres durumlarında salgılanır ve vücudu harekete geçirir. Adrenalin, kalp atış hızını ve solunum hızını artırırken noradrenalin, kan damarlarını daraltır.
  • Böbrek Nefronlarında Madde Emilimi: ADH ve Aldosteron hormonları, böbreklerde maddenin emiliminde görev alırlar. ADH, suyun emilimini artırırken aldosteron, sodyumun emilimini artırır.

Cevap: A) Yalnız I