Aşağıdakilerden hangisi Kıbrıs sorunu ile ilgili gelişmelerden biri değildir?A)Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin KurulmasıB) Türk Mukavemet Teşkilatının KurulmasıC) Kanlı Noel’in yaşanmasıD) Türklerle Rumların yer değiştirmesi (mübadele)E) Kıbrıs’ta Birleşmiş Milletler Barış Gücü kurulması

Soru:

T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük · 2024-01-15 00:20:53

Aşağıdakilerden hangisi Kıbrıs sorunu ile ilgili gelişmelerden biri değildir?


A)Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin Kurulması
B) Türk Mukavemet Teşkilatının Kurulması
C) Kanlı Noel’in yaşanması
D) Türklerle Rumların yer değiştirmesi (mübadele)
E) Kıbrıs’ta Birleşmiş Milletler Barış Gücü kurulması

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 00:22:04
  1. Kıbrıs sorunu, Kıbrıs adasının kuzey ve güneyi arasındaki etnik ve siyasi anlaşmazlıktır. Rumlar ve Türkler arasındaki anlaşmazlık 1960'lı yıllarda başladı.

  2. 1974'te Türk Silahlı Kuvvetleri, Kıbrıs'ın kuzeyini işgal etti. Daha sonra, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kuruldu. Kıbrıs sorunu ile ilgili bir diğer gelişme ise Türk Mukavemet Teşkilatı'nın kurulmasıdır. Bu örgüt, Türklerin haklarını korumak için kurulmuştu.

  3. 1974'teki Noel Günü'nde, Türk Mukavemet Teşkilatı ile Rumlar arasında çatışmalar çıktı. Bu çatışmalarda çok sayıda kişi öldü ve yaralandı. Bu olay Kanlı Noel olarak bilinmektedir.

  4. 1975 yılında, Türkler ve Rumlar arasında nüfus mübadelesi gerçekleşti. Türklerle Rumların yer değiştirmesi Kıbrıs sorunuyla ilgili bir gelişme değildir. Söz konusu mübadele, Yunanistan ve Türkiye arasındaki Lozan Anlaşması temelinde gerçekleştirildi. 1 Mayıs 1923'te imzalanan Lozan Anlaşması'yla Türkiye ile Yunanistan arasında nüfus mübadelesi gerçekleşti.

  5. 1964'te Kıbrıs'ta Birleşmiş Milletler Barış Gücü kuruldu. Bu gücün amacı, adada barışı ve güvenliği sağlamaktır.

Cevap: D) Türklerle Rumların yer değiştirmesi (mübadele)

Not: Cevap, seçenek D'nin Kıbrıs sorunuyla ilgili bir gelişme olmaması ve diğer seçeneklerin Kıbrıs sorununa ilişkin somut olaylar veya girişimler olmasıdır.