Ekinoks adı verilen 21 Mart ve 23 Eylül tarihleri Güneş ışınlarının Ekvator’a dik açıyla düştüğü günlerdir.Aşağıdakilerden hangisi ekinoks tarihlerinde gözlemlenen bir olay değildir?A)Güneş tam doğudan doğar, tam batıdan batar.B) Ekvator üzerinde bir cismin öğle vakti gölge boyu sıfırdır.C) Aydınlanma çemberi kutup dairelerine teğet geçer.D) Gece ile gündüz süresi eşit olur.E) Aynı boylam üzerindeki noktalarda Güneş aynı anda doğar ve aynı anda batar.

Soru:

Coğrafya · 2024-01-15 00:21:25

Ekinoks adı verilen 21 Mart ve 23 Eylül tarihleri Güneş ışınlarının Ekvator’a dik açıyla düştüğü günlerdir.

Aşağıdakilerden hangisi ekinoks tarihlerinde gözlemlenen bir olay değildir?

A)Güneş tam doğudan doğar, tam batıdan batar.
B) Ekvator üzerinde bir cismin öğle vakti gölge boyu sıfırdır.
C) Aydınlanma çemberi kutup dairelerine teğet geçer.
D) Gece ile gündüz süresi eşit olur.
E) Aynı boylam üzerindeki noktalarda Güneş aynı anda doğar ve aynı anda batar.

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 01:58:58

Adım 1: Ekinoks nedir? Ekinoks, Güneş ışınlarının Ekvator'a dik açıyla düştüğü iki gündür: 21 Mart ve 23 Eylül. Bu tarihlerde, dünyanın her yerinde gece ile gündüz uzunluğu eşittir.

Adım 2: Güneş'in Ekvator'a dik açıyla düşmesi anlamı nedir? Bu olay, aynı zamanda Güneş'in gökyüzünde en yüksek noktada olduğu ve en uzun gündüze sahip olduğumuz zaman anlamına gelir. Ayrıca, Ekvator üzerinde bir cismin öğle vakti gölge boyu sıfırdır. Yani, Ekvator'daki bir kişi, ekinoks tarihinde öğle vakti Güneş'e baktığında, hiçbir gölge görmez.

Adım 3: Aydınlanma çemberi nedir? Aydınlanma çemberi, Güneş'in ışıklarının ulaştığı en kuzey ve en güney noktalarını birbirine bağlayan hayali bir dairedir. Aydınlanma çemberinin üzerinde bulunan yerlerde gün, aydınlanma çemberinin altında bulunan yerlerde ise gece yaşanmaktadır.

Cevap: C) Aydınlanma çemberi kutup dairelerine teğet geçer.

Aydınlanma çemberi, ekinoks günlerinde Kutup dairelerine teğet geçmez. Bu, ekinoks günlerinde Güneş'in kutup dairelerine ulaşmadığı anlamına gelir.