Soru:
Aşağıdakilerden hangisi tüm canlılar için ortaktır?
Açıklama:
Adım 1: Soruyu Okuyun
Soru: Aşağıdakilerden hangisi tüm canlılar için ortaktır?
A) Heterotrof beslenme B) Aktif hareket etme C) Boşaltım yapma D) Fotosentez yapma E) Eşeyli üreme
Adım 2: Seçenekleri Anlayın
A) Heterotrof beslenme: Bu, diğer canlıları yiyerek beslenme anlamına gelir. B) Aktif hareket etme: Bu, hareket edebilme anlamına gelir. C) Boşaltım yapma: Bu, vücuttaki atık maddelerden kurtulma anlamına gelir. D) Fotosentez yapma: Bu, güneş ışığını kullanarak besin üretme anlamına gelir. E) Eşeyli üreme: Bu, iki farklı canlının genetik bilgilerini birleştirerek yeni bir canlı oluşturma anlamına gelir.
Adım 3: Cevabı Belirleyin
Yukarıdaki seçeneklerden hangisi tüm canlılar için ortaktır?
A) Heterotrof beslenme: Değil, çünkü bazı canlılar ototrof beslenir, yani güneş ışığını veya kimyasal enerjiyi kullanarak besin üretirler. B) Aktif hareket etme: Değil, çünkü bazı canlılar aktif hareket edemezler, örneğin bitkiler. C) Boşaltım yapma: Bu, tüm canlılar için ortaktır. Çünkü tüm canlılar vücuttaki atık maddelerden kurtulmak için boşaltım yaparlar. D) Fotosentez yapma: Değil, çünkü sadece bitkiler fotosentez yapar. E) Eşeyli üreme: Hayır, çünkü bazı canlılar eşeysiz üreme yapar, yani bir ebeveynden yeni bir canlı oluştururlar.
Cevap: C) Boşaltım yapma
Tüm canlılar boşaltım yapar. Boşaltım, vücuttaki atık maddelerden kurtulma sürecidir. Bu, idrar ve dışkı yoluyla yapılır. Boşaltım, vücudun sağlıklı bir şekilde çalışması için gereklidir.