Soru:
870-900 yılları arasında yaşamıştır. İslam dünyasında siyaset felsefesinden ilk bahseden filozoftur.
Mantık ilmine katkılarından dolayı Aristo'dan sonra "2. Öğretmen" lakabıyla anılan bu İslam alimi aşağıdakilerden hangisidir?
Açıklama:
1. Adım: Soruda verilen yıllara bakalım: 870-900. Bu yıllarda yaşamış birinden bahsediliyor.
2. Adım: Soruda verilen diğer bilgi ise, "İslam dünyasında siyaset felsefesinden ilk bahseden filozoftur." Yani, ilk defa siyaset hakkında fikirler ortaya koyan kişidir.
3. Adım: Soruda verilen üçüncü bilgi ise, "Mantık ilmine katkılarından dolayı Aristo'dan sonra "2. Öğretmen" lakabıyla anılan bu İslam alimi..." Yani, mantık bilimine önemli katkılarından dolayı "2. Öğretmen" olarak da bilinen birisidir.
4. Adım: Şimdi bu bilgiler ışığında cevap seçeneklerine bakalım:
A) İmam-ı Azam: İmam-ı Azam, Hanefi mezhebinin kurucusudur. Ancak siyaset felsefesi veya mantık bilimi ile tanınmaz.
B) İmam Gazali: İmam Gazali, İslam dünyasının en önemli filozoflarından biridir. Ancak siyaset felsefesinden ilk bahseden kişi değildir.
C) Farabi: Farabi, İslam dünyasında siyaset felsefesinden ilk bahseden filozoftur. Ayrıca mantık bilimine de önemli katkılarda bulunmuştur.
D) İbn-i Sina: İbn-i Sina, İslam dünyasının en önemli filozoflarından biridir. Ancak siyaset felsefesinden ilk bahseden kişi değildir.
E) İbn-i Fadlan: İbn-i Fadlan, 10. yüzyılda yaşamış bir Arap gezgindir. Siyaset felsefesi veya mantık bilimi ile tanınmaz.
Cevap: C) Farabi
Sonuç olarak, 870-900 yılları arasında yaşamış, İslam dünyasında siyaset felsefesinden ilk bahseden filozoftur, mantık ilmine önemli katkılarından dolayı Aristo'dan sonra "2. Öğretmen" lakabıyla anılmasıdır. C) Farabi'dir.