KClO3  →  KCl  +  O2  tepkimesi en küçük tam sayılar ile denkleştirildiğinde giren ve ürünlerin katsayılarının toplamı aşağıdakilerden hangisi olur?A)3B) 5C) 6D) 7E) 8

Soru:

Kimya · 2024-01-15 00:21:39

KClO3    KCl  +  O2  tepkimesi en küçük tam sayılar ile denkleştirildiğinde giren ve ürünlerin katsayılarının toplamı aşağıdakilerden hangisi olur?

A)3
B) 5
C) 6
D) 7
E) 8

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 02:44:11

1. Adım: Denklemdeki Atomları Say:

• Tepkimenin sol tarafında 1 potasyum (K), 1 klor (Cl) ve 3 oksijen (O) atomu var.
  • Tepkimenin sağ tarafında 1 potasyum (K), 1 klor (Cl) ve 2 oksijen (O) atomu var.

2. Adım: Atomları Dengelendir:

• Oksijen atomlarını dengelemek için tepkimenin sol tarafına 1 oksijen atomu ekleyebiliriz.
  • Şimdi, tepkimenin sol tarafında 1 potasyum (K), 1 klor (Cl) ve 4 oksijen (O) atomu var.
  • Tepkimenin sağ tarafında 1 potasyum (K), 1 klor (Cl) ve 2 oksijen (O) atomu var.

3. Adım: Molekülleri Dengelendir:

• Molekülleri dengelemek için tepkimenin sol tarafına 1 KClO3 molekülü ve tepkimenin sağ tarafına 1 KCl molekülü ekleyebiliriz.
  • Şimdi, tepkimenin sol tarafında 1 KClO3 molekülü ve 1 oksijen (O) atomu var.
  • Tepkimenin sağ tarafında 1 KCl molekülü ve 2 oksijen (O) atomu var.

4. Adım: Katsayıları Bul:

• Giren ve ürünlerin katsayılarını bulmak için tepkimenin iki tarafındaki atomlar ve moleküller sayısını karşılaştırmamız gerekir.
  • Sol tarafta 1 KClO3 molekülü ve 1 oksijen (O) atomu var.
  • Sağ tarafta 1 KCl molekülü ve 2 oksijen (O) atomu var.
  • Girenler ve ürünlerin katsayılarını 2 ile çarparak dengeyi sağlayabiliriz.

5. Adım: Katsayıları Topla:

• Giren ve ürünlerin katsayılarını topladığımızda 7'yi buluruz.

Cevap: D) 7