Dönenceler 23° 27ʹ enlemlerinden geçmektedir. 23° 27ʹ Kuzey enleminden yengeç dönencesi, güney enleminden ise oğlak dönencesi geçer.Buna göre Dönencelerin 30°45ʹ enlemlerinden geçmesi için aşağıdaki durumlardan hangisinin gerçekleşmesi gerekir? A) Dünya’nın şeklinin tam küre olmasıB) Dünya’nın yıllık hareketi esnasındaki hızının azalmasıC) Günlük hareketin daha kısa sürede tamamlanmasıD) Dünya’nın Güneş’e olan uzaklığının sabit olmasıE) Yörünge düzlemi ile Ekvator arasındaki açının artması

Soru:

Coğrafya · 2024-01-15 00:22:07

Dönenceler 23° 27ʹ enlemlerinden geçmektedir. 23° 27ʹ Kuzey enleminden yengeç dönencesi, güney enleminden ise oğlak dönencesi geçer.

Buna göre Dönencelerin 30°45ʹ enlemlerinden geçmesi için aşağıdaki durumlardan hangisinin gerçekleşmesi gerekir? 

A) Dünya’nın şeklinin tam küre olması
B) Dünya’nın yıllık hareketi esnasındaki hızının azalması
C) Günlük hareketin daha kısa sürede tamamlanması
D) Dünya’nın Güneş’e olan uzaklığının sabit olması
E) Yörünge düzlemi ile Ekvator arasındaki açının artması

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 04:13:41

Adım 1: Dönenceler, Dünya'nın yüzeyinde bulunan ve Güneş'in dik açıyla doğduğu enlem çizgileridir.

Adım 2: Yengeç Dönencesi, Kuzey yarım kürede 23° 27ʹ enleminden geçerken, Oğlak Dönencesi, Güney yarım kürede 23° 27ʹ enleminden geçer.

Adım 3: Dünya'nın şekli tam küre olsa ve Dünya'nın yıllık hareketi esnasındaki hızı değişmese bile, dönencelerin 30°45ʹ enlemlerinden geçmesi için Dünya'nın Güneş'e olan uzaklığının sabit olması ve yörünge düzlemi ile Ekvator arasındaki açının artması gerekir.

Cevap: E) Yörünge düzlemi ile Ekvator arasındaki açının artması