Anadolu’daki birçok yerleşim bölgesinde yapılan kazı çalışmaları sonucunda MÖ 9.000’lerden itibaren üreticiliğin başladığıgörülmektedir.Aşağıdaki yerleşkelerinde hangisinde dünyanın en eski buğday türlerinden birisi olan “Emmer evcil buğdayı” bulunmuştur?A)Çorum - AlacahöyükB) Denizli - BeycesultanC) Çanakkale - KumtepeD) Samsun - İkiztepeE) Çayönü Höyüğü (Diyarbakır)

Soru:

Tarih · 2024-01-15 00:21:14

Anadolu’daki birçok yerleşim bölgesinde yapılan kazı çalışmaları sonucunda MÖ 9.000’lerden itibaren üreticiliğin başladığı
görülmektedir.

Aşağıdaki yerleşkelerinde hangisinde dünyanın en eski buğday türlerinden birisi olan “Emmer evcil buğdayı” bulunmuştur?

A)Çorum - Alacahöyük
B) Denizli - Beycesultan
C) Çanakkale - Kumtepe
D) Samsun - İkiztepe
E) Çayönü Höyüğü (Diyarbakır)

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 01:27:46

1. Adım: Çalışmanın İçeriği

• Anadolu'da birçok kazı çalışması yapıldı.
  • Bu çalışmalar sonucunda M.Ö. 9.000'lerden itibaren üreticiliğin başladığı görüldü.

2. Adım: Sorunun Amacı

• Soru, "Emmer evcil buğdayı"nın hangi yerleşim yerinde bulunduğunu sormaktadır.

3. Adım: Seçenekleri İnceleme

• A) Çorum - Alacahöyük

• Çorum'da bulunan Alacahöyük'te yapılan çalışmalar sonucunda buğday türü bulunamamıştır.
  • B) Denizli - Beycesultan

• Denizli'de bulunan Beycesultan'da yapılan çalışmalar sonucunda buğday türü bulunamamıştır.
  • C) Çanakkale - Kumtepe

• Çanakkale'de bulunan Kumtepe'de yapılan çalışmalar sonucunda buğday türü bulunamamıştır.
  • D) Samsun - İkiztepe

• Samsun'da bulunan İkiztepe'de yapılan çalışmalar sonucunda buğday türü bulunamamıştır.
  • E) Çayönü Höyüğü (Diyarbakır)

• Diyarbakır'da bulunan Çayönü Höyüğü'nde, dünyanın en eski buğday türlerinden biri olan emmer buğdayı bulunmuştur.

4. Adım: Cevap

Cevap: E) Çayönü Höyüğü (Diyarbakır)

- Çayönü Höyüğü'nde, dünyanın en eski buğday türlerinden biri olan emmer buğdayı bulunmuştur.