Aşağıda verilen molekül çiftlerinden hangileri aynı hücrede sentezlenemez?A)Protein – GlikojenB) Maltoz – LaktozC) Yağ – ProteinD) Selüloz – YağE) Glikoz – Nişasta

Soru:

Biyoloji · 2024-01-15 00:20:59

Aşağıda verilen molekül çiftlerinden hangileri aynı hücrede sentezlenemez?

A)Protein – Glikojen
B) Maltoz – Laktoz
C) Yağ – Protein
D) Selüloz – Yağ
E) Glikoz – Nişasta

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 00:41:15

Adım 1: Hücrede Sentezlenen Molekülleri Anlamak

Hücreler, enerji üretmek, büyümek ve onarmak için çeşitli moleküller sentezlerler. Bu moleküller, proteinler, karbonhidratlar, lipitler ve nükleik asitlerdir.

Adım 2: Protein Sentezi

Proteinler, amino asitlerden oluşan karmaşık moleküllerdir. Hücreler, proteinleri ribozomlarda sentezlerler.

Adım 3:Glikojen Sentezi

Glikojen, glikozdan oluşan bir karbonhidrattır. Hücreler, glikojeni karaciğer ve kaslarda depolarlar. Gerektiğinde, glikojeni glikoza parçalayarak enerji elde ederler.

Adım 4:Maltoz Sentezi

Maltoz, iki glikoz molekülünün birleşmesiyle oluşan bir karbonhidrattır. Hücreler, maltozu α-amiláz enzimiyle sentezlerler.

Adım 5:Laktoz Sentezi

Laktoz, bir glikoz molekülü ve bir galaktoz molekülünün birleşmesiyle oluşan bir karbonhidrattır. Hücreler, laktozu β-galaktozidaz enzimiyle sentezlerler.

Adım 6:Yağ Sentezi

Yağlar, yağ asitlerinden ve gliserolden oluşan moleküllerdir. Hücreler, yağları yağ asidi sentetaz enzimiyle sentezlerler. Lipojen zincir boyunca gliserol-3-fosfata yağ asitleri eklenmesi ile oluşur. Basit yağlar ve fosfolipidler dahil lipitlerin sentezi sitoplazmada gerçekleşir.

Adım 7:Protein- Glikojen Moleküllerinin Aynı Hücrede Sentezlenebilmesi

Proteinler ve glikojen, aynı hücrede sentezlenebilir. Çünkü her iki molekül de ribozomlarda sentezlenir. Ribozomlar, hücrenin protein sentezleme organelleridir.

Adım 8:Maltoz-Laktoz Moleküllerinin Farklı Organellerde Sentezlenmesi

Maltoz ve laktoz, aynı hücrede sentezlenemez. Çünkü maltoz, α-amiláz enzimiyle sentezlenirken, laktoz, β-galaktozidaz enzimiyle sentezlenir. Bu enzimler, farklı organellerde bulunur.

Cevap: B) Maltoz – Laktoz

Maltoz ve laktoz, aynı hücrede sentezlenemez.