Soru:
Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde ortaya çıkan bazı fikir akımları şunlardır:
• Osmanlıcılık • Türkçülük • İslamcılık
Yukarıdaki fikir akımları ile ulaşılmak istenen temel amaç aşağıdakilerden hangisidir?
Açıklama:
1. Adım: Osmanlı Devleti, 19. yüzyılın sonunda parçalanma tehlikesiyle karşı karşıyaydı. 2. Adım: Bunun nedenleri arasında, imparatorluğun çok büyük ve çok uluslu olması, ekonomik sorunlar ve siyasi karışıklılık vardı. 3. Adım: Bu tehlikeyi önlemek için, Osmanlı aydınları arasında yeni fikir akımları ortaya çıktı. 4. Adım: Bu fikir akımları arasında Osmanlıcılık, Türkçülük ve İslamcılık vardı. 5. Adım: Osmanlıcılık, imparatorluk içindeki tüm halkların eşitliğini ve birliğini savunuyordu. 6. Adım: Türkçülük, Türk kültürünün ve dilinin önemini vurgulayarak, Türklerin birliğini ve bağımsızlığını savunuyordu. 7. Adım: İslamcılık ise, İslam dininin ve şeriatın önemini vurgulayarak, Müslüman halklar arasında birlik ve beraberliği sağlamayı amaçlıyordu. 8. Adım: Bu fikir akımları, insanların bir araya gelmesini ve ortak bir amaç için çalışmasını sağladı. 9. Adım: Bu sayede, Osmanlı Devleti'nin parçalanması engellendi ve imparatorluk bir süre daha ayakta kalabildi.
Cevap: Osmanlı Devleti’nin parçalanmasına engel olmak