Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde ortaya çıkan bazı fikir akımları şunlardır:• Osmanlıcılık          • Türkçülük            • İslamcılıkYukarıdaki fikir akımları ile ulaşılmak istenen temel amaç aşağıdakilerden hangisidir?A)Müslüman halk arasında birlik ve beraberliği sağlamakB) Gayrimüslimlerin ayaklanmalarına karşı tedbir almakC) Türk nüfus yoğunluğunu artırmakD) Osmanlı Devleti’nde demokrasinin gelişmesini sağlamakE) Osmanlı Devleti’nin parçalanmasına engel olmak

Soru:

T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük · 2024-01-15 00:22:04

Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde ortaya çıkan bazı fikir akımları şunlardır:

• Osmanlıcılık          • Türkçülük            • İslamcılık

Yukarıdaki fikir akımları ile ulaşılmak istenen temel amaç aşağıdakilerden hangisidir?

A)Müslüman halk arasında birlik ve beraberliği sağlamak
B) Gayrimüslimlerin ayaklanmalarına karşı tedbir almak
C) Türk nüfus yoğunluğunu artırmak
D) Osmanlı Devleti’nde demokrasinin gelişmesini sağlamak
E) Osmanlı Devleti’nin parçalanmasına engel olmak

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 04:05:18

1. Adım: Osmanlı Devleti, 19. yüzyılın sonunda parçalanma tehlikesiyle karşı karşıyaydı. 2. Adım: Bunun nedenleri arasında, imparatorluğun çok büyük ve çok uluslu olması, ekonomik sorunlar ve siyasi karışıklılık vardı. 3. Adım: Bu tehlikeyi önlemek için, Osmanlı aydınları arasında yeni fikir akımları ortaya çıktı. 4. Adım: Bu fikir akımları arasında Osmanlıcılık, Türkçülük ve İslamcılık vardı. 5. Adım: Osmanlıcılık, imparatorluk içindeki tüm halkların eşitliğini ve birliğini savunuyordu. 6. Adım: Türkçülük, Türk kültürünün ve dilinin önemini vurgulayarak, Türklerin birliğini ve bağımsızlığını savunuyordu. 7. Adım: İslamcılık ise, İslam dininin ve şeriatın önemini vurgulayarak, Müslüman halklar arasında birlik ve beraberliği sağlamayı amaçlıyordu. 8. Adım: Bu fikir akımları, insanların bir araya gelmesini ve ortak bir amaç için çalışmasını sağladı. 9. Adım: Bu sayede, Osmanlı Devleti'nin parçalanması engellendi ve imparatorluk bir süre daha ayakta kalabildi.

Cevap: Osmanlı Devleti’nin parçalanmasına engel olmak