Soru:
Ağırlığı ihmal edilen eşit bölmeli çubuğun üzerine asılı küreler özdeştir.
Sistemin dengede kalabilmesi için bu kürelerden iki tane daha , çubuk üzerinde hangi noktalara asılmalıdır?
Açıklama:
Adım 1: Çubuktaki kürelerin özdeş olduğunu anlayın. Bu, hepsinin aynı ağırlığa ve boyuta sahip olduğu anlamına gelir.
Adım 2: Çubuğun ağırlığının ihmal edilebilir olduğunu anlayın. Bu, çubuğun ağırlığının kürelerin ağırlığına kıyasla önemsiz olduğu anlamına gelir.
Adım 3: Sistemin dengede kalabilmesi için çubuğun üzerindeki kuvvetlerin dengelenmesi gerektiğini anlayın. Bu, çubuğun her iki tarafındaki kuvvetlerin büyüklüklerinin ve yönlerinin aynı olması gerektiği anlamına gelir.
Adım 4: Çubuğun A noktasına asılı kürenin çubuğa aşağı doğru bir kuvvet uygulayacağını anlayın. Bu kuvvetin büyüklüğü kürenin ağırlığına eşittir.
Adım 5: Çubuğun C noktasına asılı kürenin çubuğa aşağı doğru bir kuvvet uygulayacağını anlayın. Bu kuvvetin büyüklüğü de kürenin ağırlığına eşittir.
Adım 6: Çubuğun ortasına (B noktası) asılı kürenin çubuğa aşağı doğru bir kuvvet uygulayacağını anlayın. Bu kuvvetin büyüklüğü de kürenin ağırlığına eşittir.
Adım 7: Çubuğun iki ucuna asılı kürelerin uyguladığı kuvvetlerin birbirini dengelediğini anlayın. Bu, çubuğun her iki tarafındaki kuvvetlerin büyüklüklerinin ve yönlerinin aynı olduğu anlamına gelir.
Sonuç: Sistemin dengede kalabilmesi için çubuğun üzerine iki küre daha asılmalıdır. Bu küreler, A ve C noktalarına asılmalıdır.