Sabahtan uğradım ben bir geline,Bal sürülmüş dudağına diline.Bu beyitte hangi kafiye türü kullanılmıştır?A)Yarım B) TamC) ZenginD) TunçE) Cinaslı

Soru:

Tarih · 2024-01-15 00:21:19

Sabahtan uğradım ben bir geline,

Bal sürülmüş dudağına diline.

Bu beyitte hangi kafiye türü kullanılmıştır?

A)Yarım 
B) Tam
C) Zengin
D) Tunç
E) Cinaslı

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 01:42:22
  • Bir şiirde arka arkaya gelen mısraların son kelimelerinin aynı sesle veya aynı ses uyumuyla bitmesine kafiye denir.

• Tam kafiye: Arka arkaya gelen mısraların son kelimelerinin tüm seslerinin aynı olmasıdır. Örneğin: "gül" ve "bülbül" tam kafiyelidir.

• Yarım kafiye: Arka arkaya gelen mısraların son kelimelerinin yalnızca son iki sesinin aynı olmasıdır. Örneğin: "elma" ve "arma" yarım kafiyelidir.

• Zengin kafiye: Arka arkaya gelen mısraların son kelimelerinin yalnızca son ünsüzlerinin aynı olmasıdır. Örneğin: "kalp" ve "kap" zengin kafiyelidir.

• Tunç kafiye: Arka arkaya gelen mısraların son kelimelerinin yalnızca son iki ünsüz harfinin aynı olmasıdır. Örneğin: "karın" ve "karın" tunç kafiyelidir.

• Cinaslı kafiye: Arka arkaya gelen mısraların son kelimelerinin aynı yazılmasına rağmen farklı anlamlara gelmesidir. Bir çeşit kelime oyunudur. Örneğin: "kol" ve "kol" cinaslı kafiyelidir.

Bu beyitte "diline" ve "geline" kelimeleri zengin kafiye olarak kullanılmıştır.

Cevap: C) Zengin