Soru:
Şekil I , II ve III 'teki gibi tasarlanan basit makine düzeneklerinden hangisinde ya da hangilerinde kuvvet kazancı sağlamak mümkündür?
Açıklama:
Adım 1: Basit makineleri tanıyalım.
Basit makineler, daha az kuvvet kullanarak iş yapmamızı sağlayan araçlardır. Basit makineler arasında kaldıraç, makaralar (kasnaklar), eğik düzlem, kama, vida ve tekerlek ve dingil yer alır.
Adım 2: Sorudaki düzenekleri inceleyelim.
Sorudaki düzenekler, kuvveti bir nesneden diğerine aktarmak için kullanılır. Şekil I'de, kuvvetin nesneye doğrudan uygulandığını görüyoruz. Şekil II'de, kuvvetin bir kaldıraç kullanılarak nesneye uygulandığını görüyoruz. Şekil III'te ise, kuvvetin bir kasnak (makara) kullanılarak nesneye uygulandığını görüyoruz.
Adım 3: Kuvvet kazancı nedir?
Kuvvet kazancı, bir nesneyi hareket ettirmek için kullandığımız kuvvetin, nesnenin ağırlığına oranıdır. Kuvvet kazancı 1'den büyükse, kuvvet kazancı sağlamak mümkündür.
Adım 4: Sorudaki düzeneklerde kuvvet kazancı var mıdır?
Şekil I'de, kuvvetin nesneye doğrudan uygulandığını gördük. Bu nedenle, bu düzenekte kuvvet kazancı yoktur. Şekil II'de, kuvvetin bir kaldıraç kullanılarak nesneye uygulandığını gördük. Kaldıraçlar, kuvvet kazancı sağlamak için kullanılır. Bu nedenle, Şekil II'de kuvvet kazancı vardır. Şekil III'te, kuvvetin bir kasnak (makara) kullanılarak nesneye uygulandığını gördük. Kasnaklar da kuvvet kazancı sağlamak için kullanılır. Bu nedenle, Şekil III'te de kuvvet kazancı vardır.
Sonuç:
Soruda, Şekil I, II ve III'te gösterilen basit makine düzeneklerinden hangilerinde kuvvet kazancı sağlamak mümkün olduğu soruluyor. Cevap A) Yalnız I'dir.