Soru:
Aşağıda bazı hormonlar ile bu hormonların eksikliğinde ortaya çıkan bazı hastalıklar verilmiştir. Yapılan eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?
Hormon Hastalık
Açıklama:
Adım 1:Hormonlar, vücudumuzun çeşitli bezleri tarafından üretilen kimyasal maddelerdir. Bu kimyasallar, vücudu içeriden düzenlerler.
Adım 2: Sorudaki her hormonun eksikliğinde ortaya çıkan hastalıklar, hormonların normal çalışmadığı veya hiç çalışmadığı durumlarda ortaya çıkan sağlık sorunlarıdır.
Adım 3: Tiroksin, sağlıklı büyüme ve gelişme için gerekli bir hormondur. Vücudun kullandığı enerjiyi düzenler. Eksikliğinde, kretenizm adı verilen bir hastalık oluşur.
Adım 4: Parathormon, kalsiyum ve fosfor seviyelerini düzenleyen bir hormondur. Eksikliğinde, tetani adı verilen bir hastalık oluşur.
Adım 5: Aldosteron, vücudun su ve mineral dengesini düzenleyen bir hormondur. Eksikliğinde, Addison hastalığı oluşur.
Adım 6: İnsülin, glikoz (şeker) seviyelerini düzenleyen bir hormondur. Eksikliğinde, diyabet adı verilen bir hastalık oluşur.
Adım 7: ADH, vücuttaki su dengesini düzenleyen bir hormondur. Eksikliğinde, şekersiz şeker hastalığı oluşur.
Cevap: D) İnsülin - Devlik
Sonuç:Eşleştirmelerden yanlış olanı, İnsulin ve Devlik seçeneğidir. İnsülin eksikliği diyabet hastalığına yol açarken, devlik, büyüme hormonu fazlalığı nedeniyle oluşur.