Aşağıda bazı hormonlar ile bu hormonların eksikliğinde ortaya çıkan bazı hastalıklar verilmiştir. Yapılan eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?                       Hormon                        HastalıkA)          Tiroksin                         KretenizmB)           Parathormon                 TetaniC)           Aldosteron                     AddisonD)           İnsülin                            DevlikE)           ADH                               Şekersiz şeker

Soru:

Biyoloji · 2024-01-15 00:21:01

Aşağıda bazı hormonlar ile bu hormonların eksikliğinde ortaya çıkan bazı hastalıklar verilmiştir. Yapılan eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?

                       Hormon                        Hastalık


A)          Tiroksin                         Kretenizm
B)           Parathormon                 Tetani
C)           Aldosteron                     Addison
D)           İnsülin                            Devlik
E)           ADH                               Şekersiz şeker

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 00:45:37

Adım 1:Hormonlar, vücudumuzun çeşitli bezleri tarafından üretilen kimyasal maddelerdir. Bu kimyasallar, vücudu içeriden düzenlerler.

Adım 2: Sorudaki her hormonun eksikliğinde ortaya çıkan hastalıklar, hormonların normal çalışmadığı veya hiç çalışmadığı durumlarda ortaya çıkan sağlık sorunlarıdır.

Adım 3: Tiroksin, sağlıklı büyüme ve gelişme için gerekli bir hormondur. Vücudun kullandığı enerjiyi düzenler. Eksikliğinde, kretenizm adı verilen bir hastalık oluşur.

Adım 4: Parathormon, kalsiyum ve fosfor seviyelerini düzenleyen bir hormondur. Eksikliğinde, tetani adı verilen bir hastalık oluşur.

Adım 5: Aldosteron, vücudun su ve mineral dengesini düzenleyen bir hormondur. Eksikliğinde, Addison hastalığı oluşur.

Adım 6: İnsülin, glikoz (şeker) seviyelerini düzenleyen bir hormondur. Eksikliğinde, diyabet adı verilen bir hastalık oluşur.

Adım 7: ADH, vücuttaki su dengesini düzenleyen bir hormondur. Eksikliğinde, şekersiz şeker hastalığı oluşur.

Cevap: D) İnsülin - Devlik

Sonuç:Eşleştirmelerden yanlış olanı, İnsulin ve Devlik seçeneğidir. İnsülin eksikliği diyabet hastalığına yol açarken, devlik, büyüme hormonu fazlalığı nedeniyle oluşur.