Meridyenler arasındaki mesafenin Ekvator'dan kutuplara doğru gidildikçe azalmasının sebebi nedir?A)Dünya'nın kendi çevresindeki hareketiB) Dünya'nın şekliC) Dünya'nın Güneş etrafındaki hareketiD) Eksen eğikliğiE) Yörüngenin elips olması

Soru:

Coğrafya · 2024-01-15 00:21:23

Meridyenler arasındaki mesafenin Ekvator'dan kutuplara doğru gidildikçe azalmasının sebebi nedir?

A)Dünya'nın kendi çevresindeki hareketi
B) Dünya'nın şekli
C) Dünya'nın Güneş etrafındaki hareketi
D) Eksen eğikliği
E) Yörüngenin elips olması

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 01:55:00

1. adım: Dünya'nın şeklini düşün. Dünya yuvarlaktır ve bir küreye benzer.

2. adım: Meridyenleri düşün. Meridyenler, Dünya'nın iki kutbunu birbirine bağlayan sanal çizgilerdir. Ekvator da bir meridyendir ve Dünya'nın ortasından geçer.

3. adım: Dünya'nın kendi çevresinde dönmesini düşün. Dünya, kendi çevresinde dönerken, her nokta bir dairesel yol izler. Ekvator'daki noktalar, en büyük dairesel yolu izlerken, kutuplardaki noktalar, en küçük dairesel yolu izler.

4. adım: Dairelerin çevrelerinin nasıl hesaplandığını düşün. Bir dairenin çevresi, 2πr formülüyle hesaplanır, r dairenin yarıçapıdır. Ekvator'un yarıçapı, Dünya'nın yarıçapına eşittir. Kutupların yarıçapı ise, Dünya'nın yarıçapından daha küçüktür.

5. adım: Adımları birleştir. Dünya kendi çevresinde dönerken, her nokta bir dairesel yol izler. Dairenin çevresi, 2πr formülüyle hesaplanır. Ekvator'un yarıçapı, Dünya'nın yarıçapına eşittir. Kutupların yarıçapı ise, Dünya'nın yarıçapından daha küçüktür. Bu nedenle, meridyenler arasındaki mesafe, Ekvator'dan kutuplara doğru gidildikçe azalır.

Cevap: B) Dünya'nın şekli