İnsanlarda akciğerlerle alınan oksijenin doku hücrelerine taşınması sırasında meydana gelenI. Oksijenin difüzyonla alveollere geçmesiII. Havanın alveollere dolmasıIII. Oksihemoglobinin oluşumuIV. Serbest hemoglobin miktarının artmasıV. Oksijenin difüzyonla doku sıvısına geçmesiolayların doğru sıralaması aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?A)I-IV-III-II-VB) II-I-III-IV-VC) III-II-I-IV-VD) IV-I-II-V-IIIE) V-II-IV-III-II

Soru:

Biyoloji · 2024-01-15 00:21:01

İnsanlarda akciğerlerle alınan oksijenin doku hücrelerine taşınması sırasında meydana gelen

I. Oksijenin difüzyonla alveollere geçmesi

II. Havanın alveollere dolması

III. Oksihemoglobinin oluşumu

IV. Serbest hemoglobin miktarının artması

V. Oksijenin difüzyonla doku sıvısına geçmesi

olayların doğru sıralaması aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

A)I-IV-III-II-V
B) II-I-III-IV-V
C) III-II-I-IV-V
D) IV-I-II-V-III
E) V-II-IV-III-II

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 00:45:17

Adım 1: Havanın alveollere dolması: Nefes aldığımızda, hava burun veya ağız yoluyla akciğerlere girer. Alveoller, akciğerlerdeki küçük hava kesecikleridir ve oksijen ve karbondioksit alışverişinin gerçekleştiği yerdir.

Adım 2: Oksijenin difüzyonla alveollere geçmesi: Alveollerdeki hava ile akciğer kılcal damarlarındaki kan arasında oksijen difüzyonu gerçekleşir. Oksijen, alveollerdeki havadan akciğer kılcal damarlarındaki kana geçer.

Adım 3: Oksihemoglobinin oluşumu: Akciğer kılcal damarlarındaki alyuvarların hemoglobini ile oksijen birleşerek oksihemoglobin oluşturur. Oksihemoglobin, oksijeni dokulara taşır.

Adım 4: Oksijenin difüzyonla doku sıvısına geçmesi: Oksihemoglobin, kan dolaşımı yoluyla dokulara ulaşır. Dokularda, oksihemoglobindeki oksijen dokuların ihtiyaçlarını karşılamak için dokulara geçer.

Adım 5: Serbest hemoglobin miktarının artması: Oksihemoglobindeki oksijen dokulara geçince, hemoglobin serbest kalır ve tekrar oksijen taşınabilir hale gelir.

Cevap: B) II-I-III-IV-V