2 Ağustos 1971 tarihinde astronot David Scoot, Ay' da gerçekleştirdiği deneyde , aynı yükseklikten ,aynı anda bıraktığı farklı kütlelerdeki tüy ve çekicin aynı anda Ay yüzeyine düştüğünü gözlemiştir.Buna göre aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?A)Hava sürtünmesinin olmadığı ortamda cismin ivmesi kütlesine bağlı değildir.B) Cisimlerin yere çarpma hızları farklıdır.C) Cisimlerin atılma yüksekliği önemli değildir.D) Cisimlerdeki enerji değişimleri farklıdır.E) Çekim ivmesi ile cisimlerin havada kalma süreleri doğru orantılıdır. 

Soru:

Fizik · 2024-01-15 00:20:56

2 Ağustos 1971 tarihinde astronot David Scoot, Ay' da gerçekleştirdiği deneyde , aynı yükseklikten ,aynı anda bıraktığı farklı kütlelerdeki tüy ve çekicin aynı anda Ay yüzeyine düştüğünü gözlemiştir.

Buna göre aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

A)Hava sürtünmesinin olmadığı ortamda cismin ivmesi kütlesine bağlı değildir.
B) Cisimlerin yere çarpma hızları farklıdır.
C) Cisimlerin atılma yüksekliği önemli değildir.
D) Cisimlerdeki enerji değişimleri farklıdır.
E) Çekim ivmesi ile cisimlerin havada kalma süreleri doğru orantılıdır. 

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 00:31:24

1. Adım: Hava Sürtünmesi Nedir?

• Hava sürtünmesi, bir cismin hareket ederken havayla temas etmesi sonucu oluşan dirençtir.
  • Hava sürtünmesi, cismin hızına, boyutuna ve şekline bağlı olarak değişir.
  • Hava sürtünmesi, cismin hareketini yavaşlatır.

2. Adım: Ay'da Hava Sürtünmesi Var mı?

• Ay'da hava yoktur.
  • Bu nedenle, Ay'da hava sürtünmesi de yoktur.

3. Adım: Hava Sürtünmesinin Olmadığı Ortamda Cismin İvmesi Nasıl Olur?

• Hava sürtünmesinin olmadığı ortamda, cismin ivmesi yalnızca kütleçekim ivmesine bağlıdır.
  • Kütleçekim ivmesi, cismin kütlesine bağlı değildir.
  • Bu nedenle, hava sürtünmesinin olmadığı ortamda, cismin ivmesi kütlesine bağlı değildir.

4. Adım: Sonuç

• David Scoot'un deneyinde, tüy ve çekiç aynı yükseklikten, aynı anda bırakılmıştır.
  • Ay'da hava sürtünmesi olmadığı için, tüy ve çekiç aynı ivmeyle düşmüştür.
  • Bu nedenle, tüy ve çekiç aynı anda Ay yüzeyine düşmüştür.

Cevap: A) Hava sürtünmesinin olmadığı ortamda cismin ivmesi kütlesine bağlı değildir.