Otuz Yıl Savaşlarını (1618-1648) Protestan Alman Prenslikleri kazanırken Kutsal Roma-Germen İmparatorluğu savaşı kaybederek dağılmış, "din özgürlüğü mefhumu" Avrupa'da kesinlik kazanmıştır.Bahsedilen gelişmeler aşağıdaki antlaşmalardan hangisi ile gerçekleşmiştir?A)Westphalia AntlaşmasıB) Prut AntlaşmasıC) Augsburg AntlaşmasıD) Bucaş AntlaşmasıE) Margos Antlaşması

Soru:

Tarih · 2024-01-15 00:22:05

Otuz Yıl Savaşlarını (1618-1648) Protestan Alman Prenslikleri kazanırken Kutsal Roma-Germen İmparatorluğu savaşı kaybederek dağılmış, "din özgürlüğü mefhumu" Avrupa'da kesinlik kazanmıştır.

Bahsedilen gelişmeler aşağıdaki antlaşmalardan hangisi ile gerçekleşmiştir?

A)Westphalia Antlaşması
B) Prut Antlaşması
C) Augsburg Antlaşması
D) Bucaş Antlaşması
E) Margos Antlaşması

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 04:07:36

Adım 1: Otuz Yıl Savaşları Nedir?

• Otuz Yıl Savaşları (1618-1648) Protestan ve Katolik Alman Prenslikleri arasında gerçekleşen bir dizi savaştır.
  • Savaşın temel nedeni, Protestanların dini özgürlük talep etmesi ve Katoliklerin ise bunu reddetmesidir.
  • Savaş, Avrupa'yı ikiye bölen bir şekilde ilerler ve büyük bir yıkıma yol açar.

Adım 2: Kutsal Roma-Germen İmparatorluğu Nedir?

• Kutsal Roma-Germen İmparatorluğu, 962'den 1806'ya kadar Avrupa'da var olan bir imparatorluktur.
  • İmparatorluk, bugünkü Almanya, Avusturya, İtalya ve Çek Cumhuriyeti topraklarını kapsamaktaydı.
  • İmparatorluk, Katolik Kilisesi'nin desteğiyle yönetilmektedir.

Adım 3: Westphalia Antlaşması Nedir?

• Westphalia Antlaşması, Otuz Yıl Savaşları'nın sona ermesini sağlayan bir dizi antlaşmadır.
  • Antlaşmalar, 1648 yılında imzalanmış ve Avrupa'da dini özgürlüğü garanti altına almıştır.
  • Antlaşmalar ayrıca, Kutsal Roma-Germen İmparatorluğu'nun dağılmasına yol açmıştır.

Adım 4: Bu Sorunun Cevabı Nedir?

Bu sorunun cevabı A) Westphalia Antlaşması'dır.

Sonuç olarak, Otuz Yıl Savaşları'nı Protestan Alman Prenslikleri kazanmış ve Kutsal Roma-Germen İmparatorluğu dağılmıştır. Din özgürlüğü mefhumu, Avrupa'da Westphalia Antlaşması ile kesinlik kazanmıştır.