Herbisitler, tarım alanlarında kullanılan yabani bitki öldürücü kimyasal ilaçlardır. Atrazin bunlardan biridir. ABD’nin Lowa bölgesindeki yağmur sularında 40 ppb (milyarda bir parçacık), bu ilacın kullanımının yasak olduğu İsviçre’deki yağmur sularında yaklaşık 1 ppb atrazin bulunmuştur.  Laboratuvarlarda 0.1 ppb düzeyinde atrazin etkisi altında olan su kurbağası larvalarında, erkek iribaşların dişileştiği; normal ergin su kurbağalarında ise testesteron üretiminin on kat azaldığı ve sperm üretiminin durduğu gözlenmiştir. Doğal ortamlarda ise atrazin birikimi saptanan tüm sularda, erkek su kurbağaların üreme sistemlerinde anormallikler saptanmıştır. Atrazin birikimi rastlanmayan bir bölgede ise erkek su kurbağalarının üreme sistemlerinin normal olduğu gözlenmiştir.verilen bilgilere göre;  I. Atrazin, su kurbağalarında gelişim bozukluklarına yol açar. II. Herbisitler, fazla kullalıdığında canlılara zarar verir.III. Atrazin etkisi altında kalan popülasyonlarda birey yoğunluğu artar.IV. Doğal ortamlardaki atrazin birikimi tarımsal kullanım ile ilişkilidir.yargılarından hangileri doğrudur?A)I ve IIIB) II ve IVC) I, II ve IIID) I, II veIVE) I, II, III ve IV

Soru:

Biyoloji · 2024-01-15 00:21:00

Herbisitler, tarım alanlarında kullanılan yabani bitki öldürücü kimyasal ilaçlardır. Atrazin bunlardan biridir. ABD’nin Lowa bölgesindeki yağmur sularında 40 ppb (milyarda bir parçacık), bu ilacın kullanımının yasak olduğu İsviçre’deki yağmur sularında yaklaşık 1 ppb atrazin bulunmuştur.  Laboratuvarlarda 0.1 ppb düzeyinde atrazin etkisi altında olan su kurbağası larvalarında, erkek iribaşların dişileştiği; normal ergin su kurbağalarında ise testesteron üretiminin on kat azaldığı ve sperm üretiminin durduğu gözlenmiştir. Doğal ortamlarda ise atrazin birikimi saptanan tüm sularda, erkek su kurbağaların üreme sistemlerinde anormallikler saptanmıştır. Atrazin birikimi rastlanmayan bir bölgede ise erkek su kurbağalarının üreme sistemlerinin normal olduğu gözlenmiştir.

verilen bilgilere göre;

I. Atrazin, su kurbağalarında gelişim bozukluklarına yol açar.

II. Herbisitler, fazla kullalıdığında canlılara zarar verir.

III. Atrazin etkisi altında kalan popülasyonlarda birey yoğunluğu artar.

IV. Doğal ortamlardaki atrazin birikimi tarımsal kullanım ile ilişkilidir.

yargılarından hangileri doğrudur?

A)I ve III
B) II ve IV
C) I, II ve III
D) I, II veIV
E) I, II, III ve IV

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 00:44:02

1. Adım: Atrazinin ne olduğu ve ne amaçla kullanıldığı açıklanmalı.

Atrazin, tarım alanlarında kullanılan yabani bitki öldürücü kimyasal ilaçtır.

2. Adım: Atrazinin su kurbağalarında neden sorunlara yol açtığı açıklanmalı.

Laboratuvarlarda yapılan çalışmalar, 0.1 ppb düzeyinde atrazin etkisi altında olan su kurbağası larvalarında, erkek iribaşların dişileştiğini, normal ergin su kurbağalarında ise; testesteron üretiminin on kat azaldığını ve sperm üretiminin durduğunu göstermiştir.

3. Adım: Doğal ortamlarda atrazinin bulunmasının su kurbağaları üzerindeki etkilerinden bahsedilmeli.

Doğal ortamlarda atrazin birikimi saptanan tüm sularda, erkek su kurbağaların üreme sistemlerinde anormallikler saptanmıştır.

4. Adım: Atrazinin birikmediği bölgelerdeki su kurbağalarının üreme sistemlerinin normal olduğu belirtilmeli.

Atrazin birikimi rastlanmayan bir bölgede ise erkek su kurbağalarının üreme sistemlerinin normal olduğu gözlenmiştir.

5. Adım: Yargılar değerlendirilerek doğru olanların işaretlenmesi gerekir.

I. Atrazin, su kurbağalarında gelişim bozukluklarına yol açar. (Doğru) II. Herbisitler, fazla kullanalidığında canlılara zarar verir. (Doğru) III. Atrazin etkisi altında kalan popülasyonlarda birey yoğunluğu artar. (Yanlış) IV. Doğal ortamlardaki atrazin birikimi tarımsal kullanım ile ilişkilidir. (Doğru)

Cevap: D) I, II ve IV