Bir hücrede protein sentezi sırasında gerçekleşen olaylarla ilgili;I. Ortamdaki amino asit sayısı azalır.II. Kullanılan ATP miktarı artar.III. Oluşan peptit bağı kadar su açığa çıkar.ifadelerinden hangileri doğrudur?A)Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız IIID) I ve II E) I, II ve III

Soru:

Biyoloji · 2024-01-15 00:21:03

Bir hücrede protein sentezi sırasında gerçekleşen olaylarla ilgili;

I. Ortamdaki amino asit sayısı azalır.

II. Kullanılan ATP miktarı artar.

III. Oluşan peptit bağı kadar su açığa çıkar.

ifadelerinden hangileri doğrudur?

A)Yalnız I 
B) Yalnız II 
C) Yalnız III
D) I ve II 
E) I, II ve III

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 00:49:20

Adım 1: Protein sentezi hakkında bilgi ver. Protein sentezi, hücrelerde protein üretimi için gerçekleşen bir dizi adımdır. Bu işlem, hücrenin ihtiyaç duyduğu proteinleri üretmek için esansiyeldir.

Adım 2: Protein sentezini etkileyen faktörleri açıkla.

• Amino asitlerin sayısı: Amino asitler protein sentezinin temel yapı taşlarıdır. Ortamdaki amino asit sayısı azalırsa, protein sentezi yavaşlayacak veya duracaktır.
  • ATP'nin miktarı: Protein sentezi için ATP (adenosin trifosfat) gereklidir. Kullanılan ATP miktarı arttıkça, protein sentezi hızı da artacaktır.
  • Oluşan peptit bağı: Protein sentezi sırasında, amino asitler arasındaki peptit bağlar oluşur. Oluşan peptit bağı kadar su açığa çıkar.

Adım 3: Soruyu cevapla. Yukarıdaki bilgiler ışığında, sorunun cevabı E'dir. Yani, protein sentezi sırasında;

• Ortamdaki amino asit sayısı azalır.
  • Kullanılan ATP miktarı artar.
  • Oluşan peptit bağı kadar su açığa çıkar.

Cevap: E) I, II ve III