Soru:
Yukarıdaki şekilde 21 Haziran'da dünyanın güneşe göre konumu verilmiştir. Bu tarihte güneş ışınları Yengeç Dönencesi'ne dik gelmektedir.
Buna göre bu tarihte aşağıda verilen olaylardan hangisinin yaşanması beklenmez?
Açıklama:
21 Haziran Kuzey yarım kürede Yaz mevsiminin başlangıç tarihidir. Bu tarihte güneş ışınları Yengeç Dönencesi'ne dik açıyla gelmektedir, bu da Kuzey yarım küreye gelen güneş ışınlarının en yoğun olduğu zamandır.
Gölge boyunun, yani bir nesnenin güneşten kaynaklanan gölgesinin uzunluğunun, en kısa olduğu zamandır. Bunun nedeni güneş ışınlarının dünyaya dik açıyla gelmesidir, bu da gölge boyunun minimuma inmesine neden olur.
Bu ay Güney Kutup Noktasında güneş görülmez. Bunun nedeni, Güney Yarım Küre'nin 21 Haziran'da kış mevsiminde olması ve güneş ışınlarının Güney Kutbu'na hiç ulaşmamasıdır.
Kuzey Kutup Noktasında, 3 aydır gündüz yaşanmaktadır. Bunun nedeni, Kuzey Yarım Küre'nin 21 Haziran'da yaz mevsiminde olması ve güneş ışınlarının Kuzey Kutbu'na sürekli olarak ulaşmasıdır.
Kuzey Yarım Küre'de, güneşi gören alanlar bu tarihte daha fazladır. Bunun nedeni, güneş ışınlarının Kuzey Yarım Küre'ye dik açıyla gelmesidir, bu da daha fazla alanın güneş ışığı almasını sağlar.
Güneş ışınlarındaki tutulma, güneş ışınlarının dünya yüzeyine ulaşmasını engelleyen bir olaydır. 21 Haziran'da, güneş ışınları Yengeç Dönencesi'ne dik açıyla gelir ve bu nedenle tutulma gerçekleşmez.
Bu nedenle, 21 Haziran'da Kuzey Yarım Küre'de güneşi gören alanlar daha az değildir. Dolayısıyla, doğru cevap D seçeneğidir.