Soru:
Modernizm, Aydınlanma ilkelerini temel alan toplumsal projenin adıdır. Aydınlanma ise inanca karşı bilgiyi, teolojiye karşı bilimi ön plana alan bir düşünce sistemidir. Modernizm, Aydınlanma düşüncesini temel alır. İlerlemeye inanır. Akıl ve bilimi ilerlemenin aracı olarak görür. Postmodernizm ise başta sosyalizm olmak üzere, hümanizmi, özgürlüğü, evrenselliği, gerçekliği, bilimi ve aklı eleştirir.
Bu parçadan, aşağıdaki yargıların hangisine ulaşılamaz?
Açıklama:
Postmodernizm, modernizmin iddialarına karşıdır. Örneğin, modernistler akıl ve bilimin her şeyi açıklayabileceğini savunurken, postmodernistler bunun mümkün olmadığını savunur ve artık bunun geçerli olmadığını belirtir. Postmodernistler aynı zamanda, modernizmin özgürlük, evrensellik ve gerçeklik gibi kavramlarını da eleştirir.
Postmodernizm kültür ve toplum anlayışına eleştirel bakış açısıyla yaklaştığından modernizmin akıl, bilim, gerçeklik ve ilerleme ilkelerini reddeder ve bu kavramların her birinin kültürel olarak inşa edildiğini vurgular. Buna göre postmodernizm akıl ve bilimi bir değer olarak görmez, hatta soruna sahip olan inancı eleştirmek yerine aklı eleştirir.
Cevap: D) Postmodernizm ve modernizm akıl ilkelerini reddeder.