Hava ortamında tek renkli ışık ile yapılan çift yarıkta girişim deseninde 2.karanlık saçak ile merkezi aydınlık saçak arası uzaklık x uzunluğundadır.Buna göre merkezi aydınlık saçağın her iki tarafında oluşan 2.aydınlık saçakların arasındaki mesafe kaç x olur?A)3/2B) 5/3C) 7/3D) 5/2E) 8/3

Soru:

Fizik · 2024-01-15 00:20:57

Hava ortamında tek renkli ışık ile yapılan çift yarıkta girişim deseninde 2.karanlık saçak ile merkezi aydınlık saçak arası uzaklık x uzunluğundadır.

Buna göre merkezi aydınlık saçağın her iki tarafında oluşan 2.aydınlık saçakların arasındaki mesafe kaç x olur?

A)3/2
B) 5/3
C) 7/3
D) 5/2
E) 8/3

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 00:34:24

1.Adım: Girişim Desenini Anlamak

• Çift yarık deneyinde, tek renkli ışık 2 küçük delikten geçerek bir ekrana yansıtılır.
  • Ekranda ışık enerjisinin yoğunluğunun değişmesiyle aydınlık ve karanlık saçaklar oluşur.

2.Adım: Girişim Deseninin Özellikleri

• Merkezi aydınlık saçak, iki delikten gelen ışığın aynı noktada birleşmesiyle oluşur.
  • Diğer aydınlık saçaklar, iki delikten gelen ışığın belirli dalga boylarının eklenmesiyle oluşur.
  • Karanlık saçaklar, iki delikten gelen ışığın belirli dalga boylarının birbirini iptal etmesiyle oluşur.

3.Adım: Soruyu Anlamak

• Soruda, 2.karanlık saçak ile merkezi aydınlık saçak arası uzaklığın x olduğu verilmiştir.
  • Merkezi aydınlık saçaktan her iki tarafındaki 2.aydınlık saçakların arasındaki mesafe sorulmaktadır.

4.Adım: Çözüm

• 2.karanlık saçak ile merkezi aydınlık saçak arasındaki uzaklık, x ise;
  • Bir karanlık saçak ve bitişiğindeki aydınlık saçak arasındaki uzaklık, x/2'dir.
  • Merkezi aydınlık saçak ve 2.karanlık saçak arasındaki uzaklık 3x/2'dir.
  • Merkezi aydınlık saçak ve 2.aydınlık saçak arasındaki uzaklık, 3x/2 + x/2 = 8x/3'tir.

Cevap: E) 8/3