Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması yoktur?A)İnsan şimdi yüzyıl önceye göre daha kısa bir süre içinde dünyayı dolaşabiliyor.B) Bir gemi kaptanı, bulunduğu yeri ancak enlem ve boylamını biliyorsa belirleyebilir.C) Bilim, tutarlılık ölçütüne bağlı bir sınama ve yanılma sürecidir.D) Hidrojen tamamen tüketildiğinde Güneş de soğuyarak bir demir yığınına dönüşecek.E) Dünya'nın yapısı ve bileşenleri hakkında kesin bir görüş ortaya koymak oldukça zordur.

Soru:

Türkçe · 2024-01-15 00:21:59

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması yoktur?


A)İnsan şimdi yüzyıl önceye göre daha kısa bir süre içinde dünyayı dolaşabiliyor.
B) Bir gemi kaptanı, bulunduğu yeri ancak enlem ve boylamını biliyorsa belirleyebilir.
C) Bilim, tutarlılık ölçütüne bağlı bir sınama ve yanılma sürecidir.
D) Hidrojen tamamen tüketildiğinde Güneş de soğuyarak bir demir yığınına dönüşecek.
E) Dünya'nın yapısı ve bileşenleri hakkında kesin bir görüş ortaya koymak oldukça zordur.

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 03:50:34
  1. Öncelikle, cümle tamlaması nedir, onu tanımlayalım. Cümle tamlaması, bir cümlede bulunan öznenin veya nesnenin açıklanması, genişletilmesi veya sınırlandırılması için kullanılan yapıdır.
  2. Şimdi, verilen cümlelere bakalım.
    • A) İnsan şimdi yüzyıl önceye göre daha kısa bir süre içinde dünyayı dolaşabiliyor. Bu cümlede bir isim tamlaması yoktur. Çünkü "insan" kelimesi öznedir ve "daha kısa bir süre içinde" ifadesi de zarftır.
  3. B) Bir gemi kaptanı, bulunduğu yeri ancak enlem ve boylamını biliyorsa belirleyebilir. Bu cümlede bir isim tamlaması vardır. Çünkü "bir gemi kaptanı" kelimesi öznedir ve "bulunduğu yeri" ifadesi de isim tamlamasıdır.
  4. C) Bilim, tutarlılık ölçütüne bağlı bir sınama ve yanılma sürecidir. Bu cümlede de bir isim tamlaması vardır. Çünkü "bilim" kelimesi öznedir ve "tutarlılık ölçütüne bağlı bir sınama ve yanılma süreci" ifadesi de isim tamlamasıdır.
  5. D) Hidrojen tamamen tüketildiğinde Güneş de soğuyarak bir demir yığınına dönüşecek. Bu cümlede de bir isim tamlaması vardır. Çünkü "hidrojen" kelimesi öznedir ve "tamamen tüketildiğinde" ifadesi de isim tamlamasıdır.
  6. E) Dünya'nın yapısı ve bileşenleri hakkında kesin bir görüş ortaya koymak oldukça zordur. Bu cümlede de bir isim tamlaması vardır. Çünkü "dünya" kelimesi öznedir ve "yapısı ve bileşenleri" ifadesi de isim tamlamasıdır.
    • Sonuç olarak, "A) İnsan şimdi yüzyıl önceye göre daha kısa bir süre içinde dünyayı dolaşabiliyor.", "B) Bir gemi kaptanı, bulunduğu yeri ancak enlem ve boylamını biliyorsa belirleyebilir.", "C) Bilim, tutarlılık ölçütüne bağlı bir sınama ve yanılma sürecidir.", "D) Hidrojen tamamen tüketildiğinde Güneş de soğuyarak bir demir yığınına dönüşecek." ve "E) Dünya'nın yapısı ve bileşenleri hakkında kesin bir görüş ortaya koymak oldukça zordur." cümlelerine bakalım, bu cümlelerin hepsinde isim tamlaması vardır. Bu nedenle, cevabımız "A) İnsan şimdi yüzyıl önceye göre daha kısa bir süre içinde dünyayı dolaşabiliyor." cümlesidir.