Soru:
I. İletim demetleri vardır.
II. Eşeysiz ve eşeyli üreyebilirler.
III. Tohum oluşturamazlar.
IV. Nemli ve ılık yerlerde yaşarlar.
Yukarıda verilen özellikleri kapsayan bitki örneği hangisidir?
Açıklama:
1. Adım: Soruyu dikkatlice oku.
2. Adım: Sorudaki ifadeleri anlamak.
İletim demetleri: Bitkilerin su ve besinlerini taşıyan yapılardır.
Eşeysiz ve eşeyli üreyebilirler: Bitkiler hem tohumsuz (eşeysiz) hem de tohumlu (eşeyli) üreyebilirler.
Tohum oluşturamazlar: Bazı bitkiler tohum oluşturamazlar. Bu bitkiler üremek için spor adı verilen yapıları kullanırlar.
Nemli ve ılık yerlerde yaşarlar: Bazı bitkiler nemli ve ılık yerlerde yaşamaya uygundurlar.
3. Adım: Sorulan sorunun yanıtını bulmak için seçenekleri değerlendir.
A) Kara yosunu: Kara yosunları, iletim demetleri ve tohum oluşturamazlar. Ancak eşeysiz ve eşeyli üreme yapabilirler. Nemli ve ılık yerlerde yaşarlar.
B) Çam: Çamlar, iletim demetleri vardır. Tohum oluşturabilirler ve eşeyli üreyebilirler. Nemli ve ılık yerlerde yaşayabilirler.
C) Kiraz: Kirazlar, iletim demetleri vardır ve tohum oluşturabilirler. Ancak eşeysiz üreme yapamazlar. Nemli ve ılık yerlerde yaşayabilirler.
D) Ciğer otu: Ciğer otları, iletim demetleri ve tohum oluşturamazlar. Ancak eşeysiz ve eşeyli üreme yapabilirler. Nemli ve ılık yerlerde yaşarlar.
E) Eğrelti otu: Eğrelti otları, iletim demetleri vardır, eşeysiz ve eşeyli üreme yapabilirler ancak tohum oluşturamazlar. Nemli ve ılık yerlerde yaşarlar.
Sonuç:
Sorudaki tüm özellikleri kapsayan bitki Eğrelti otu'dur.
Cevap: E) Eğrelti otu