I. Kurtuluş Savaşı’nın askerî safhasını sona erdirmiştir.II. Misak-ı Millî’den ikinci kez taviz verilmiştir.III. Doğu sınırımız kesinlik kazanmıştır.Yukarıdaki gelişmelerle ilgili antlaşmalar aşağıdakilerden hangisinde sırasıyla verilmiştir?A)Gümrü Antlaşması - Kars Antlaşması - Mudanya Ateşkes AntlaşmasıB) Mudanya Ateşkes Antlaşması - Gümrü Antlaşması - Kars Antlaşması  C) Lozan Antlaşması - Ankara Antlaşması - Gümrü Antlaşması  D) Mudanya Ateşkes Antlaşması - Ankara Antlaşması - Kars Antlaşması         E) Lozan Antlaşması - Ankara Antlaşması - Kars Antlaşması

Soru:

T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük · 2024-01-15 00:22:06

I. Kurtuluş Savaşı’nın askerî safhasını sona erdirmiştir.

II. Misak-ı Millî’den ikinci kez taviz verilmiştir.

III. Doğu sınırımız kesinlik kazanmıştır.

Yukarıdaki gelişmelerle ilgili antlaşmalar aşağıdakilerden hangisinde sırasıyla verilmiştir?

A)Gümrü Antlaşması - Kars Antlaşması - Mudanya Ateşkes Antlaşması
B) Mudanya Ateşkes Antlaşması - Gümrü Antlaşması - Kars Antlaşması  
C) Lozan Antlaşması - Ankara Antlaşması - Gümrü Antlaşması  
D) Mudanya Ateşkes Antlaşması - Ankara Antlaşması - Kars Antlaşması         
E) Lozan Antlaşması - Ankara Antlaşması - Kars Antlaşması

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 04:10:22

Adım1: Mudanya Ateşkes Antlaşması (11 Ekim 1922) kurtuluş savaşının askerî safhasını bitirdi. Türk ve Yunan güçlerinin ateşkes imzalayarak savaşmayı durdurmasını sağladı.

Adım2: Ankara Antlaşması (20 Ekim 1921) TBMM ile Fransa arasında imzalandı. Misak-ı Milli'den ikinci kez taviz verildi. Fransa, TBMM hükümetini tanıdı ve harekât alanlarını boşaltmayı kabul etti.

Adım3: Kars Antlaşması (13 Ekim 1921), TBMM Hükümeti ile Sovyet Rusya arasında imzalanan bir antlaşmadır. Antlaşma ile doğu sınırımız kesinleştirildi ve Batum Türkiye'ye verildi.

Dolayısıyla, Mudanya Ateşkes Antlaşması, Ankara Antlaşması ve Kars Antlaşması sırasıyla I. Kurtuluş Savaşı’nın askerî safhasını sona erdirmiştir. Misak-ı Millî’den ikinci kez taviz verilmiştir. Doğu sınırımız kesinlik kazanmıştır.

Bu gelişmelerle ilgili antlaşmalar aşağıdakilerden hangisinde sırasıyla verilmiştir?

Cevap: D) Mudanya Ateşkes Antlaşması - Ankara Antlaşması - Kars Antlaşması